sobota, 8 grudnia 2012

Kaszanka smażona z cebulką

Czasami mam ochotę zjeść kaszankę. Latem najlepsza jest z grilla. Zimą uwielbiam smażoną kaszankę. Koniecznie z cebulką. To bardzo proste i smaczne danie. Jedynym wymogiem jest zakup smacznej kaszanki, najlepiej w naszym ulubionym sklepie mięsnym, na bazarze lub targowisku. Ważne jest, żeby była to kaszanka, która się nie rozsypuje po przekrojeniu.

Najpierw kroimy cebulkę w półkrążki.


Następnie podsmażamy ja na oleju rzepakowym, tak aby się lekko zeszkliła. Kaszankę kroimy w średniej grubości plastry (max. 1 cm) i kładziemy na patelnię.Na zdjęciu jest na razie tylko cześć kaszanki.


Nie wolno za bardzo przypalić na początku cebuli, gdyż będzie się ona dalej smażyć i szklić albo brązowieć już w towarzystwie kaszanki. Plastrów kaszanki nie musimy rozgniatać. Pod wpływem temperatury same się rozsypią. A skórka z kaszanki przysmaży się na chrupko! 


Kaszanka jest gotowa do podania. Zanim to zrobicie najpierw ją spróbujcie i w razie potrzeby dodajcie trochę soli lub świeżo mielonego pieprzu! Kaszanka najlepsza jest z musztardą. Ja uwielbiam lokalną musztardę miodową produkowaną w Podkowie Leśnej!

Smacznego!

10 komentarzy:

  1. My z Erykiem też bardzo lubimy kaszankę.
    Gdy wiemy, że wrócimy późno do domu, to rano wyciągamy z zamrażalki. Potem szybko jest obiad.
    A gdy jest wcześniej ugotowana kiszona kapusta? To takie jedzenie jest bardzo pyszne.
    Brzydko mówiąc "miód w gębie".
    Miłego weekendu.

    OdpowiedzUsuń
  2. Witaj Łucjo Mario!
    Z gotowaną kapustą kiszoną? Hmmm, brzmi smakowicie :) Muszę koniecznie spróbować!
    miłego weekendu, pozdrowienia.

    OdpowiedzUsuń
  3. Kaszanka smażona najlepiej smakuje z ogórkiem kiszonym:) jadłem już z gotowaną kiszoną kapustą ale nie oddaje to tyle smako co ogórek :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Odpowiedzi
    1. Z grilla jest doskonała :) Już mi ślinka leci na samą myśl o takiej chrupiącej skórce kaszaneczki z grilla! Koniecznie z musztardą :) Pozdrowienia.

      Usuń
  5. Ja na koniec dodaję pokrojony ogórek konserwowy, który zaostrza nieco mdły smak kaszanki.Polecam

    OdpowiedzUsuń
  6. kaszanka z salami boczkiem i jajkami cos pysznego

    OdpowiedzUsuń