wtorek, 5 marca 2013

Polędwica wieprzowa z grilla

Lubicie dobre mięso? Ja uwielbiam! Dziś przepis na wspaniałą polędwicę wieprzową smażoną na grillu. Najpierw tniemy mięso na kawałki  o grubości ok. 1 cm. Następnie delikatnie je rozbijamy w rękach. Mięso można również lekko rozgnieść palcami. Nie używamy tłuczka bo zniszczyłby mięso.


Następnie przygotowujemy marynatę. Do miseczki wlewamy 3 łyżki stołowe oleju rzepakowego, dodajemy do niego 3 łyżeczki do herbaty musztardy (najlepiej miodową), otarte oregano, odrobinę soli, bazylię suszoną i świeżo mielony pieprz oraz pikantną paprykę mieloną. Można też użyć innych ziół, zależy co kto lubi. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy.


Do tak przygotowanej marynaty wkładamy mięso, tak aby każdy kawałek dokładnie w niej obtoczyć. Najlepiej jest przechylić trochę miseczkę i łyżeczką polewać marynatą każdy kawałek polędwicy. Mięso odwracamy na drugą stronę i powtarzamy całą czynność. 

Następnie zamykamy miseczkę i odstawiamy ją wraz z mięsem do lodówki. Najlepiej na całą noc. Minimum to 2-3 godziny!


Rozgrzewamy grill elektryczny (albo rozpalamy zwykły) i na ruszt kładziemy polędwiczki. Można je polać pozostałością marynaty!


Podczas pieczenia dobrze jest kilka razy obrócić polędwiczki. Kiedy już są rumiane wykładamy je na talerz i zjadamy! Są przepyszne, soczyste i lekko chrupiące. Czas pieczenia zależy od rodzaju i mocy urządzenia. Dlatego radzę co jakiś czas sprawdzać stan polędwiczek żeby ich nie spalić!


Polędwiczki można podawać z ziemniakami, kaszą, frytkami czy ryżem z warzywami lub z surówkami Ja wybrałem tą ostatnią wersję. Dziś surówka z kiszonej kapusty z tartą marchewką i miażdżonym w moździerzu kminkiem. Przepisy na tą i inne surówki znajdziecie na moim blogu!

Smacznego!



3 komentarze:

  1. Andrzeju, muszę przyznać, lubię każde dobre jedzenie.
    Czytając każdy Twój post, moje ślinianki pracują ze zdwojoną mocą.
    Prowadzę urozmaiconą kuchnię. Polędwiczki też przyrządzam ale na inny sposób...
    Sprawdzę również Twoją metodę. Zawsze są świetne!!!!Bardzo dobrze smakują.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj Łucjo! Dziękuję za komentarz! Polędwiczki są cudowne. Pod każdą postacią! Zapraszam na mojego drugiego bloga www.zimozielonyogrod.blogspot.com Ogród to moja największa pasja! Gotowanie na drugim miejscu, ale z niewielką stratą do pierwszego ;) Potem turystyka, ksiązki, fotografia, znaczki, pocztówki... Pozdrawiam serdecznie. Dobrej nocy!

      Usuń
  2. Ale bym zjadł coś ciekawego z grilla i przyznam, że już tęsknię za sezonem. Urozmaicam sobie czas tym, że szukam właśnie jakiegoś ciekawego grilla na nowy sezon. Na pewno skorzystam sobie z oferty firmy https://polgrill.pl/ , bo u nich w zasadzie jest największy wybór i to najbardziej się mi podoba, że znajdziecie tam grilla, jakiego tylko chcecie i jaki tylko będzie się Wam podobał. Możecie sprawdzać, korzystać i przygotować się na sezon. Już nie mogę się doczekać! Dobrze, że piękna pogoda już za rogiem, więc tylko odliczać dni!

    OdpowiedzUsuń