piątek, 28 grudnia 2012

Makaron z pesto i krewetkami

Dziś przepis na proste ale wspaniałe danie! nie ma ono nic wspólnego ze Świętami Bożego Narodzenia, ale proszę mi wierzyć, że to jego smak i zapach powodują wzrost pozytywnych emocji i radość dla ciała oraz dla ducha! 


Tak przygotowany makaron to uczta dla podniebienia, prawdziwa symfonia smaku! Właśnie go zjadłem i teraz już najedzony mogę podzielić się z Wami moim przepisem.

Produkty (dla 2 osób):

- makaron świderki (po ok. 200 g na osobę),
- 5 ząbków czosnku,
- świeża bazylia,
- oliwa z olivek Extra Virgin,
- ser długo dojrzewający,
- krewetki tygrysie lub królewski (kilka sztuk na osobę),
- mała łyżka masła,
- pieprz i sól.

Najpierw przygotowujemy pesto. Czosnek przeciskamy przez zgniatarkę. Następnie musimy go posilić żeby puścił sok. Odstawiamy na 15 minut. 


Przygotowujemy sobie sporą ilość świeżej bazylii. Wrzucamy ją do moździerza i miażdżymy. jeśli łodyżki są miękkie to też możemy je zużyć. Proszę mi wierzyć, że niewiele z niej zostanie.


Miazgę z bazylii dokładamy do czosnku, dodajemy sporo oliwy z oliwek i oprószamy świeżo mielonym 
pieprzem. Wszystko dokładnie razem mieszamy.


Następnie ścieramy ser i dodajemy go do naczynia z sosem.


Dolewamy jeszcze oliwę z oliwek i wszystko znów dokładnie mieszamy.


Krewetki obieramy z ogonków i podsmażamy z obu stron na maśle. Jeśli mamy mrożone krewetki to najpierw należy je rozmrozić. można też smażyć razem z ogonkami, ale ja wole najpierw je usunąć.


Makaron gotujemy al dente, odcedzamy, przelewamy zimną wodą i przekładamy do garnka, w którym był gotowany. Dodajemy przygotowany sos dosyć energicznie mieszając go z makaronem. Pamiętajmy, że w sosie jest ser i pod wpływem temperatury (a makaron jest ciepły) ser się szybko rozpuszcza i mogą tworzyć się grudki. Całość przekładamy na talerze, na wierzch układamy krewetki, polewamy je słodkim lub ostrym sosem chili. 

Zamiast krewetek możemy użyć szynki długo dojrzewającej, tuńczyka, łososia lub po prostu zjeść sam makaron bez niczego. też będzie pyszny!

Smacznego! To prawdziwy rarytas!

2 komentarze:

  1. Witaj, dawno nie robiłam makaronu.
    Mam zamrożoną bazylię, więc...
    Czas jak najszybciej zrobić.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Witaj! Gorąco polecam, makaron jest pyszny! Smacznego!!! Serdeczne pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń