Kapusta, szczególnie ta kiszona jest bardzo zdrowa. Jej walory powinniśmy docenić szczególnie w okresie jesienno-zimowym gdyż znakomicie wzmacnia ona odporność organizmu. Poza tym jest bogatym źródłem żelaza, potasu i wapnia oraz witamin B,C, a także K. Dlatego dzisiaj przepis na surówkę z kiszonej kapusty.
Składniki:
- kiszona kapusta (najlepiej kupiona w zaprzyjaźnionym warzywniaku),
- marchew,
- olej z pestek winogron, sól i pieprz, odrobina cukru,
- kminek (opcjonalnie).
Najpierw na tarce ucieramy 2 średniej wielkości marchewki. Dosyć często kiszona kapusta już jest z dodatkiem tartej marchewki, ale to na ogół za mało, żeby uzyskać pożądany, lekko słodkawy smak. Poza tym marchew też jest zdrowa!
Następnie na desce szatkujemy ok. 150 - 200 gramów kapusty kiszonej. Ilość zależy od tego jaki chcemy osiągnąć smak surówki. Im więcej kapusty tym będzie ona kwaśniejsza.
Oba składniki dokładnie razem mieszamy, dodajemy do smaku sól, pieprz, odrobinę cukru i olej z pestek winogron. Ja czasami dodaję też kminek. Surówka gotowa!
Smacznego!
heheheh ale zbieg okoliczności. I pomyśleć że przed chwilą jadłem kapustę kiszoną no może nie taką w sałatce a raczej jako przekąskę przed komputerem heheheheheh
OdpowiedzUsuńA to ciekawa przekąska :) Ja uwielbiam sok z kiszonej kapusty, taki z beczki a nie z butelki ze sklepu. Ma on jednak pewną wadę... każdy wie co się po nim robi :)))
UsuńTak!!!
OdpowiedzUsuńZgadzam się z Tobą. Powinniśmy doceniać walory kapusty kiszonej.
Ukisiłam w słojach. Jest przepyszna.
A to ciekawe co pisze Krzysiu, kapusta kiszona jako przekąska?
Pozdrawiam
Oj to koniecznie poproszę o przepis na ukiszenie kapustki w słoikach :)))) A co do przekąski Krzysia? Faktycznie, jest to interesujące :) Ale czemu nie :) Na pewno zdrowsza od moich orzeszków :)
Usuńheheeeh ja mam czasem takie smaki i kapusta stała się przekąską hehehehehe alternatywa dla chipsów!
OdpowiedzUsuńHe he, w sumie na pewno zdrowsza niż chipsy :)
OdpowiedzUsuń