Dziś Wigilia! Stąd też króciutki i bardzo prosty przepis na śledzia w oleju. Filety musimy na noc namoczyć w mleku, żeby nie były zbyt słone! Szatkujemy na spore kawałki 2-3 duże cebule. Tyle ich potrzeba na 4 duże płaty śledziowe.
Filety kroimy na kawałki. Następnie przygotowujemy sobie słoik litrowy, ziele angielskie i liście laurowe. Najpierw na dnie słoika układamy warstwę cebuli, na to kładziemy pokrojone śledzie (jeden filet). następnie zasypujemy to ok. 8 ziarnami ziela oraz 4 liśćmi laurowymi. I tak układamy po kolei wszystkie warstwy. Co drugą warstwę posypujemy świeżo mielonym pieprzem.
W tym przepisie jest mnóstwo cebuli! I tak ma być!!! Zresztą ziela i liścia laurowych jest też całe mnóstwo. I tak też ma być!!!
Jak już ułożymy wszystkie warstwy to całość zalewamy olejem. Możemy użyć oleju rzepakowego, z pestek winogron lub innego, który nam nie zmieni smaku!
Smacznego! No i jeszcze raz Wesołych Świąt!!!
Robię podobne!
OdpowiedzUsuńSą pyszne!
Wszystkiego dobrego.
Pozdrawiam
Oj tak, mają cudowny smak. Uwielbiam je :) Jeszcze raz Wesołych Świąt. Pozdrawiam serdecznie!
OdpowiedzUsuńDrogi Andrzeju!
OdpowiedzUsuńRadosnego świętowania Bożego Narodzenia.
Pozdrawiam serdecznie
Bardzo dziękuję. Brzuszek już pełny :)
OdpowiedzUsuń