sobota, 22 grudnia 2012

Zimowe zapiekane kanapki z salami i swojakiem

Zima w pełni, człowiek z rana głodny, Dlatego trzeba zjeść coś treściwego. Zdecydowałem się więc zrobić tosty z salami i swojakiem. Swojak to taka fajna kiełbasa, podobna trochę w smaku do kindziuka. To do dzieła. 

Chleb tostowy rozkładamy na desce i smarujemy masłem, na połowę kromek nakładamy wędlinę, pokrojoną cebulkę, plasterki ogórka kiszonego. Posypujemy to oregano suszonym i odrobiną curry!


Na wierzch nakładamy ser żółty (rodzaj wedle gustu). Następnie składamy tosty i wkładamy je do tostera. Prawidłowa nazwa to sandwich toster, czyli opiekacz do kanapek.


Po kilku chwilach kanapki są gotowe. Ja lubię jak lekko się przypieką dlatego trzymam je trochę dłużej w opiekaczu.


Dziś są bez majonezu i ketchupu. Szkoda mi było psuć smak wędlin i przypraw.

Smacznego!

4 komentarze:

  1. Kanapki świetne!
    A co przygotujesz na świąteczne śniadanko?
    Przypuszczam, że coś pysznego. Ale o tym po świętach...Tak?
    Andrzeju, życzę Tobie i Twoim najbliższym zdrowych, radosnych świąt, w miłej, serdecznej atmosferze...
    Pozdrawiam
    Lusia

    OdpowiedzUsuń
  2. Witaj serdecznie! Łucjo, Tobie i wszystkim Twoim bliskim życzę radosnych i szczęśliwych Świąt w otoczeniu tych, którzy Was szanują i poważają. Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  4. Zapiekanki wyglądają bardzo apetycznie i z pewnością przygotuję je w najbliższym czasie :). Ostatnio kupiłam na https://duka.com/pl/agd/tostery nowy opiekacz do kanapek, w którym ciągle przygotowuję sobie różne zapiekanki oraz tosty. Najczęściej podaję je na śniadanie, razem z poranną kawą. Taki posiłek jest idealny na początek każdego dnia.

    OdpowiedzUsuń