sobota, 29 grudnia 2012

Zapiekanka makaronowa

Po Świętach w lodówce na pewno zostało Wam sporo wędlin, z którymi nie za bardzo wiadomo co zrobić. U mnie było to samo. Jak wiecie nie lubię wyrzucać jedzenia, postanowiłem więc zrobić zapiekankę makaronową. Jej wykonanie jest bardzo proste i nie zabiera zbyt wiele czasu. A smak... cóż za smak i zapach!!!! Naprawdę pyszna!


Żeby zrobić taką pyszną zapiekankę potrzebne nam będą:

- makaron, 
- resztki wędlin i mięs,
- ser pleśniowy,
- ser żółty,
- duża cebula,
- przyprawy: oregano i pieprz.

Najpierw wstawiamy makaron do gotowania, w tym czasie obieramy i szatkujemy cebulę.


Na patelni podsmażamy pokrojoną wędlinę i mięso. Dodajemy do nich cebulę i szklimy.


Makaron odcedzamy i dodajemy do wędlin i mięs na patelni. Oprószamy oregano i świeżo mielonym pieprzem. Wszystko razem dokładnie mieszamy. 


Następnie smarujemy naczynie żaroodporne masłem i obsypujemy je bułką tartą. To wszystko po to, żeby makaron się nie przypalił. Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na wierzchu układamy kawałki sera pleśniowego. 


Następnie ścieramy na tarce niewielką ilość sera żółtego. Wstawiamy naczynie do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni C. Zapiekamy całość przez ok. 15-20 minut, do czasu aż ser pleśniowy się rozpuści.

Po wyjęciu z piekarnika możemy już cieszyć się wspaniałym smakiem naszej zapiekanki.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz