niedziela, 30 grudnia 2012

Sałatka na kolację

Jak wiecie lubię różne surówki i sałatki. Są one smaczne, zdrowe i szybkie w przygotowaniu. Dziś podzielę się z Wami przepisem na wspaniałą i pyszną sałatkę, którą można podać jako przystawkę do obiadu albo jako danie główne (i jedyne) na kolację! 


Najpierw rwiemy liście sałaty lodowej. Kawałki liści układamy w nieładzie na talerzu (najlepiej głębokim).


Przygotowujemy warzywa czyli pomidory (mogą być koktajlowe lub zwykłe - bez znaczenia), ogórka i inne składniki sałatki.


Pomidory kroimy na kawałki (koktajlowe na pół), ogórka obieramy i kroimy na plasterki o grubości ok. 1 cm. Następnie plastry ogórka kroimy na ćwiartki. Pokrojone warzywa układamy na sałacie.


Dodajemy pokrojonego ogórka konserwowego lub kiszonego i oliwki (w całości). Wszystko oprószamy świeżo mielonym pieprzem, dodajemy nieiwelką ilośćoctu balsamicznego oraz sporo oliwy z oliwek.


Teraz na sałatce układamy pocięte na ćwiartki jako na twardo, na środek nakładamy tuńczyka z puszki, a dookoła delikatnie rozdrobniony ser pleśniowy. Uwaga! Do sałatki nie musimy dodawać soli! Wystarczy słony smak ogórków konserwowych (lub kiszonych) oraz sera pleśniowego! Tuńczyka możemy potraktować sosem słodkim chilli. Zamiast tuńczyka możemy użyć łososia.

Sałatka jest gotowa do jedzenia!

Smacznego!

2 komentarze:

  1. Witaj Andrzeju!
    Dosyć długo nie byłam u Ciebie.
    Przyznaję, ze lubię odwiedzać Twój blog.
    Zawsze twoje propozycje są proste ale bardzo ciekawe a przede wszystkim smaczne.
    Twoja sałatka wygląda bardzo apetycznie.
    Muszę nadrobić zaległości. Nie odwiedzałam blogów ponieważ zagościł u mnie TROLL.
    Serdecznie pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Witaj Łucjo! he he, miałem ten sam problem z komputerem! jakiś wirus parszywy go dopadł ale na szczęście sobie z tym już poradziłem. Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń