wtorek, 30 października 2012

Ogórki na ostro (po meksykańsku)

We wrześniu byłem u moich znajomych w Zielonej Górze. Żona kolegi, Bogusia poczęstowała mnie wspaniałymi ogórkami po meksykańsku. Nie jadłem nigdy lepszych! Cóż za smak i aromat!!! Poprosiłem Bogusię o przepis. Troszkę go zmodyfikowałem i dziś przedstawię Wam efekty moich prac kuchennych.

Składniki potrzebne do przygotowania pikantnych ogórków:

- 5 kg małych ogórków,
- 8 łyżek stołowych soli,
-3 główki czosnku,
- 5 papryczek chili albo czuszki,
- 3 szklanki octu,
- 10 łyżek oleju,
- 1 kg cukru,
- 2 torebki mielonego ostrego chili,
- ok. 0,5 litra wody do rozcieńczenia zalewy.

Ogórki myjemy, czosnek obieramy i drobno kroimy. Pokrojone ogórki zasypujemy czosnkiem i solą i zostawiamy na noc w np. uprzednio wymytym i wyparzonym zlewozmywaku. Spływ wody możemy zabezpieczyć gazą, żeby woda, która pod wpływem soli wydzieli się z ogórków nie spływała razem z czosnkiem.


Następnego dnia rano zasypujemy ogórki chili. Wszystko razem dokładnie mieszamy. 


Następnie przekładamy ogórki do naczyń i wkładamy je na cały dzień do lodówki. Naczynia zakrywamy folią spożywczą, żeby ich zapach nie zdominował wszystkich pokarmów w lodówce.


Następnie z octu, oleju, wody i cukru przygotowujemy zalewę. Zagotowujemy ją i zalewamy nią ogórki. Wszystko dokładnie mieszamy. Gdy przestygną znów zakrywamy je folią spożywczą i odstawiamy (ale już nie do lodówki) na kolejne 12 godzin (czyli na noc).


Następnego dnia rano przekładamy ogórki do słoików. Obieramy i kroimy ostre papryczki.


Kawałkami papryczek przekładamy ogórki. 


Zalewamy wszystko marynatą i pasteryzujemy przez ok. 7 minut. Pamiętajmy, żeby dno garnka wyłożyć ściereczką. Dzięki temu będziemy pewni, że słoiki nam nie pękną podczas pasteryzacji.

Po wyjęciu z garnka słoiki ustawiamy do góry dnem, żeby dobrze się zamknęły.


Ogórki mają niespotykany smak, są ostre, ale jednocześnie słodkie! To przepyszna przekąska!

Smacznego!




35 komentarzy:

  1. Koniecznie chce tagiego ogorka sprobowac! Wpraszam sie w grudniu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Sloik dla Ciebie juz odstawilem :) Zapraszam na degustacje!

    OdpowiedzUsuń
  3. Mozna zalewac oliwa bez octu. Sa super.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj, dziękuję za komentarz! Muszę spróbować bez octu :) Pozdrowienia.

      Usuń
  4. Odpowiedzi
    1. Są pyszne Beatko! Koniecznie spróbuj! Pozdrowienia.

      Usuń
  5. Czy te ogórki ułożone już w słoiki mają zostać zalane tą zalewą octową i czy jej nie jest zbyt mało ? Czymś ją można uzupełnić czy słoiki nie musza być do pełna zalane ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj! Ogórki najpierw układamy w słoiku, potem je zalewamy marynatą (zalewą). Ogórki układamy dosyć gęsto, a że są pokrojone w ćwiartki lub połówki to wchodzi ich do słoika bardzo dużo. Za to zalewy niewiele. Tak więc powinno jej wystarczyć. Zapraszam do lektury dzisiejszego posta na blogu. Opublikowałem troszkę inną wersję tego przepisu. Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
  6. Też robię od wielu lat , ktoś tu był w teraznieszych mych stronach:)))
    nie znalazłam nigdzie na blogu adresu email/gmail - podesłałabym 'pewien ' link odnośnie decu

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj :) mój mail to: zawandy@gmail.com Pozdrowienia! Z góry dziękuję:)

      Usuń
  7. Takie przekąski to ja lubię :) Będąc w ciąży bardzo upodbałam sobie ostre smaki i tak mi zostało do dziś. W zeszłym roku moja mama zrobiła podobne ogórki, przepis wzięła z internetu. Przepis nie był tak urozmaicony jak Twój, bo były tam tylko ogórki i chili w proszku. Mama zrobiła tylko kilka słoików, bo nie wiedziała czy będą na te ogórki amatorzy. Pech chciał, że ogórki okazały się zajebiste i było ich niestety za mało :( Równocześnie z tymi zrobiła takie w curry, na słodko, ale te w ogóle mi nie smakowały, słodkie ogórki z curry - okropieństwo!
    W tym roku na pewno zrobie ogórki z chili, ale dodam do nich prawdziwych papryk, a nie tylko proszku :)

    Spisałam sobie Twój przepis :)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj, zrób takie ogórki koniecznie! Gwarantuję, że szybko zniknie każda ilość tych pyszności! Tylko daj dużo czosnku, musi go być go naprawdę sporo :) Pozdrowienia.

      Usuń
  8. Dodajesz 2 torebki chili.Jaka jest więc waga łączna?Nie chciałbym ,,przedobrzyć,,? jankuras1960@interia.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj, miałem na myśli torebkę chilli o wadze 20g każda. Czyli razem 40g chilli. Możesz proporcje dostosować do swojego smaku. Część ogórków można zrobić ostrzejszych, a pozostałe delikatniejsze. Pozdrowienia. Zapraszam do lektury bloga oraz na mojego drugiego bloga www.zimozielonyogrod.blogspot.com

      Usuń
  9. Witam
    Jakie sa proporcje zalewy ?
    Jak długo sie je gotuje ?
    Z góry dziękuje za odpowiedz
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam serdecznie. Proporcje zalewy zależą od naszego smaku. Ja na pół litra wody daję 3 szklanki octu czyli 750 ml. Można też zrobić pół na pół, wtedy będą mniej octowe :) Zalewę zagotowujemy. Nie trzeba jej długo gotować, wystarczy że zacznie wrzeć. Wtedy zalewamy nią ogórki. Jeśli chodzi o pasteryzację to od momentu zagotowania wody ja pasteryzuję przez ok. 5-7 minut. Pozdrowienia i smacznego :)

      Usuń
  10. Odpowiedzi
    1. Witaj Joasiu! Smak tych ogóreczków jest wprost genialny! Są zarazem ostre i słodkie, do tego jeszcze czuć je czosnkiem i troszkę octem :) W zeszłym roku połowę octu zastąpiłem octem winnym (białym). No i wyszły jeszcze lepsze niż w 2012 :) Przepis z 2013 znajdziesz tutaj: http://gotujacyfacet.blogspot.com/2013/08/ogorki-po-meksykansku-2013.html
      A już wkrótce tegoroczny przepis :) Bo pierwsze słoiczki z meksykańskimi ogórkami już zrobione :) Pozdrowienia!

      Usuń
  11. Witam! jestem w trakcie robienia tych ogóreczków ;) Proszę mi tylko powiedzieć czy dobrze zrozumiałam, że z podanych proporcji mam zrobić zalewę i najpierw polać nią ogórki zostawić na dzień i z tej samej zalewy powinno mi wystarczyć do słoików czy zrobić nową w takich samych ilościach?
    Jestem nowicjuszką więc wybacz pytanie ;)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam. Tak, dokładnie! Najpierw zalewamy ogórki np. w garnku i zostawiamy je na noc. Potem ogródki przekładamy do słoików i zalewamy tą samą zalewą dodając paprykę ostrą (świeżą). Co do bycia nowicjuszem... Ja też cały czas się uczę :) I dobrze :) Tak trzymać :) Pozdrowienia!

      Usuń
  12. nie spodziewałam się odpowiedzi ;) a jak zostawie ogórki w tym chili na 24 godziny bo nie zrobiłam zalewy pierwsze ... ? to wyjdą mam szanse ? :) pozdrawiam <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj! Ogórki mogą stać w zalewie nawet dłużej, nic im nie będzie :) Aby nie za długo :) Pozdrowienia!

      Usuń
  13. idę spać mam nadzieję że mogą być 24 godziny w ostrej papryce ... hehe ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. a zalewa ma byc goraca? ;)

    OdpowiedzUsuń
  15. super ogorki tak smakuja ze robie je juz 3 raz

    OdpowiedzUsuń
  16. dzięki za przepis , najadlam się tych ogoreczków zanim powkladalam do sloiczków , jednak ja dodalam do ogóreczków cebulki szalotki takie male i dośc duzo i troszke cebuli w piorkach, zalewe podzielilam i ogóreczki na dwie czesci jedna zalewa Twojego przepisu do drugiej dodalam zielonego lubczyku , plastry mlodej marcheweczki ...ojjj juz nie mogę się doczekać jakie będą efekty .Oczywiście w zimowy czas pochwale się jak wyszly.dzieki wielkie .pozdrowionka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj. Bardzo dziękuję za miłe słowa :-) Cieszę się, że przepis się przydał. Bardzo jestem ciekaw jak wyjdą te Twoje ogóreczki. Ale na samą myśl ślinka leci. Mniam. Pozdrowienia!

      Usuń
  17. a co można zrobić jeśli do zalewy dodałam za dużo octu i ogórki są słodkawe ale zbyt octowe niestety?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak już ogórki zrobione to chyba tylko teraz należy je zjeść. Raczej ich już nie wymoczysz. Ale może w sałatce nie będzie czuć octu? Jak zrobisz np. z sosem jogurtowym to trochę załagodzi to smak octu. Pozdrowienia!

      Usuń
  18. Zaczęłam właśnie robić te ogórki i mam pytanie.zasypując je sola i czosnkiem puściły wodę.czy tą wodę mam wylać czy zostawić??bo rozumiem że będzie bardzo słona.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie nie, woda musi spłynąć. Ja po prostu robię to w zlewie. Najpierw sól, a dopiero pjak woda wyleci to czosnek i reszta. W tym roku po osoleniu ogórków i odczekaniu 6 godzin przełożyłem je do dużego garnka i tam dodawałem resztę przypraw. Pozdrowienia!

      Usuń
  19. Zaczęłam właśnie robić te ogórki i mam pytanie.zasypując je sola i czosnkiem puściły wodę.czy tą wodę mam wylać czy zostawić??bo rozumiem że będzie bardzo słona.

    OdpowiedzUsuń