poniedziałek, 31 grudnia 2012

Groch z kapustą

Dziś na chwilę wrócimy do Świąt Bożego Narodzenia. Jednym z typowych dań, serwowanych podczas kolacji Wigilijnej jest groch z kapustą. Z uwagi na smak tej potrawy polecam ją do podawania nie tylko na Wigilię ale również w czasie całego roku. To proste w przygotowaniu danie może nam np. zastąpić ziemniaki do obiadu. Poniższy przepis jest moją własną wariacją na temat kapuchy i grochu!!

Składniki!

- 1/2 małej główki kapusty białej,
- 400 g kiszonej kapusty (bez marchewki - takiej jak do bigosu),
- 250 g połówek grochu,
- 4 liście laurowe,
- 1 cebula,
- 100 g prawdziwego masła ,
- ziele angielskie,
- sól i pieprz.

Pierwszym krokiem jest namoczenie na całą noc grochu. Ja kilka razy przemywam połówki ziaren, a następnie zalewam je letnią, przegotowaną wodą. Dbam też o to, żeby groch był cały czas przykryty wodą. Jeśli wchłonie całą wodę to trochę jej dolewam.


Następnego dnia szatkujemy białą kapustę i gotujemy ją z niewielką ilością wody, aż do momentu kiedy będzie miękka.


Obieramy i szatkujemy jedną cebulę.


Kiszoną kapustę kroimy, przekładamy do garnka i dolewamy trochę soku z kapusty kiszonej (na pewno będzie on w pojemniku czy torebce, w których kupiliśmy kapustę). Jeśli kupujemy kapustę na wagę poprośmy sprzedawcę, żeby dolał nam do kapuchy trochę soku z beczki. Z uwagi na to, że dodaję biała kapustę nie odsączam i nie płuczę kapusty kiszonej!!!

Do kiszonej kapusty dodajemy liście laurowe i kilka ziaren ziela angielskiego. Cebulę podsmażamy na maśle (ok. 50 g) i dodajemy do kiszonej kapusty. Następnie wszystko razem gotujemy na wolnym ogniu do momentu, aż kapusta będzie miękka. 


W tym samym czasie gotujemy groch. Uwaga!!! Musi on być gotowany do miękkości w tej samej wodzie, w której się moczył!!! Poza tym nie wolno dopuścić do rozpadnięcia się grochu.


Na koniec wszystkie składniki razem mieszamy, dodajemy resztę masła oraz sól i pieprz do smaku i gotujemy na bardzo małym ogniu przez ok. 5 minut. Potrawa jest już gotowa do podania.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz