czwartek, 13 grudnia 2012

Colesław - surówka z białej kapusty

Dziś przepis na ogromnie popularną surówkę z białej kapusty, z dodatkiem marchewki i cebuli. Coraz częściej nazywamy ją Colesław, co jest nie do końca jeszcze spolszczoną wersją jej angielskiej nazwy Coleslaw. W Polsce zdobyła ona popularność dzięki restauracjom Pizza Hut, ale mimo tego, że propagowała ją sieć amerykańska, to surówka pochodzi z Niemiec i Holandii. Zresztą jej angielska nazwa wywodzi się od holenderskiego słowa "koolsla", które jest skrótem od pełnej nazwy surówki "koolsalade", które oznacza właśnie nic innego jak surówkę (sałatkę) z kapusty.


Ale do dzieła! Do przygotowania surówki będą nam potrzebne następujące składniki:

- pół średniej wielkości główki białej kapusty,
- 1 cebula,
- 2-3 średnie marchewki,
- 2 łyżki stołowe majonezu,
- 2 łyżeczki od herbaty chrzanu (bez octu),
- 1 łyżka stołowa jogurtu naturalnego, 
- 1 łyżka stołowa oleju z pestek winogron,
- sól i pieprz do smaku.


Kapustę drobno szatkujemy, marchewkę obieramy i też drobno ucieramy na tarce. Cebulę podobnie jak pozostałe warzywa również drobno szatkujemy. Albo używamy do poszatkowania kapusty, marchewki oraz cebuli specjalnego urządzenia zwanego rozdrabniaczem.


Następnie poszatkowane warzywa przekładamy do dużego naczynia, dodajemy majonez, jogurt, olej i chrzan. Dokładnie wszystko mieszamy. następnie próbujemy surówkę i dodajemy w miarę potrzeb świeżo mielony pieprz i sól.


Surówka gotowa.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz