poniedziałek, 14 stycznia 2013

Zakwas na żurek

Mamy zimę dlatego nasze posiłki powinny rozgrzewać organizm i dawać mu odpowiednią dawkę energii. Takim daniem jest niewątpliwie żurek. Większość ludzi kupuje żurek w butelkach i dodaje do niego zupę z torebki. ja jednak jestem zwolennikiem samodzielnego przygotowania zarówno zakwasu jak i samej zupy. Dziś bardzo prosty przepis na zakwas, który będzie podstawą Waszego żurku.

Do jego zrobienia potrzebujemy:

- szklanego lub kamionkowego naczynia o pojemności min. 1 litra,
- 3-4 ząbki czosnku,
- 1 szklanka mąki razowej,
- 3 liście laurowe,
- kilka ziaren ziela angielskiego,
- skórki z prawdziwego chleba razowego,
- 3/4 litra przegotowanej letniej wody.


Mąkę wsypujemy do naczynia (np. słoika) i zalewamy ją letnią wodą. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy czosnek, ziele angielskie, liście laurowe oraz skórki od chleba. Znowu to razem mieszamy.


Słoik przykrywamy gazą albo papierem kuchennym (ręcznik papierowy) tak, aby do słoika był cały czas dostęp powietrza. Następnie słoik odstawiamy na 3-4 dni w ciepłe miejsce. Po tym czasie zakwas będzie już gotowy.


Możemy go zużyć jednorazowo lub podzielić na 2 porcje. Uwaga! Nie zlewamy tylko odstanej "wody" ze słoika lecz całość dokładnie mieszamy i zużywamy do żurku. Łącznie z zielem angielskim i liśćmi laurowymi!

Smacznego!

2 komentarze:

  1. Ja też robię sama żurek.
    Zawsze zostawiam sobie w słoiczku troszeczkę zakwasu i mam na "rozmnożenie".
    Zaciekawiło mnie ziele angielskie i liść laurowy.
    Nigdy nie dawałam.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj Łucjo! 10 kucharzy - 10 różnych przepisów, ale każdy dobry!!! kiedyś spróbuję bez ziela i liści laurowych :) Pozdrowienia!

      Usuń