Czasami nachodzi mnie ochota na coś troszkę egzotycznego. Wczoraj wpadłem na pomysł ugotowania na obiad ryżu w curry, podanym z warzywami i surimi. To bardzo prosty przepis na smaczne danie. Poza tym przygotowanie zajmuje maksymalnie 20 minut. Na niespodziewanych gościach na pewno zrobi wrażenie!
Oto składniki na jedną osobę:
- pół torebki ryżu (drugie pół można zużyć do sałatki albo zjeść następnego dnia),
- curry (w torebce),
- warzywa chińskie (1/3 mrożonki),
- kilka sztuk surimi,
- sos sojowy,
- sos ostry chilli,
- sól i pieprz.
Ryż gotujemy w curry, dosypujemy ok. 1/4 torebki przyprawy na 1 torebkę ryżu. Pamiętajmy, że wodę trzeba lekko posolić.
Na patelni na niewielkiej ilości oleju podduszamy mrożone warzywa, najlepiej mieszankę chińską. Zróbmy to jednak tak, żeby były lekko chrupiące. W trakcie duszenia dodajemy sos sojowy i odrobinę ostrego sosu chilli.
W tym samym czasie podsmażamy surimi. Ja miałem akurat panierowane, ale możecie też kupić zwykłe i opanierować sami.
Ryż odlewamy, nakładamy na talerz, dodajemy warzywa i na wierzch układamy usmażone surimi. Ja dodałem jeszcze trochę ostrego sosu chilli na środek, bo lubięjak trochę piecze w buzi :)
Smacznego!!!
Andrzeju, powiem Ci szczerze, że nie kupuję żadnych gotowych jedzeń( surimi)
OdpowiedzUsuńNam wystarczy już sam ryż z jarzynami.
Wiesz dlaczego tak piszę? bo często właśnie tak jemy. Do tego kubek kiszonego barszczu z buraczków.
Pozdrawiam
Witaj Łucjo! W sumie racja, ja tez staram się nie kupować niczego gotowego, nie używam również żadnych kombinacji typu "rosołek" w kostce czy Vegeta i jej podobnych "cudów"! Czasami niestety zdarza mi się kupić surimi, chociaż wiem, że pewnie to same śmieci. Nie miałem krewetek tygrysich w lodówce i zużyłem ostatnie 6 kawałków surimi. Obiecuję poprawę ;) Pozdrawiam serdecznie. Andrzej.
Usuń