środa, 23 stycznia 2013

Sos czosnkowy

Czosnek jest nieodłącznym elementem wielu przygotowywanych przeze mnie dań. Dodaję go do mięs i sosów, używam go robiąc zakwas na żurek. Dodaję do mozzarelli i do różnych zup. Robię z niego różne sosy, a dziś podzielę się z Wami moim ulubionym przepisem na sos czosnkowy.

Do przygotowania sosu czosnkowego będą nam potrzebne następujące składniki:

- 4 ząbki czosnku,
- 100 ml jogurtu naturalnego, 
- łyżeczka do herbaty musztardy np. miodowej,
- łyżka stołowa dobrego majonezu,
- sól,
- pieprz świeżo mielony.

Zamiast majonezu możemy dodać o jedną łyżeczkę do herbaty więcej musztardy, żółtko i troszkę oleju rzepakowego.


Czosnek należy rozdrobnić. Najlepiej do tego użyć wyciskarki. Gdy już to zrobimy solimy przeciśnięty czosnek i odstawiam go na 15 minut. W tym czasie czosnek puści swoje dobroczynne i zdrowe soki!


Po tym czasie dodajemy resztę składników i wszystko dokładnie razem mieszamy.


Następnie miseczkę dokładnie przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy ją do lodówki. Sos już gotowy.


Możemy go używać do kanapek, sałatek, mięs czy nawet serów. Ja np. uwielbiam maczać w nim krewetki tygrysie w panierce (samemu zrobionej!).

Smacznego!

2 komentarze:

  1. Witaj Andrzeju!
    Zaciekawił mnie Twój sos czosnkowy.
    Wypróbuję go ale bez jogurtu. Nie jem mlekowatych; śmietany, jogurtów, mleka, kefiru...
    Nic owczego, koziego...
    Uwielbiam biały ser, żółty, masło.
    Za czosnkiem poszłabym do piekła...
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj! Dziękuję za komentarz :) jeśli nie jesz nic z mleka to spróbuj z samym majonezem (polecam Kielecki) albo z żółtkiem i większą ilością musztardy. Też sosik powinien wyjść pyszny! Co do czosnku... uwielbiam go!!! Pozdrowienia z zaśnieżonej Podkowy Leśnej!

      Usuń