Jeżeli macie w szafce bądź w chlebaku kawałek wczorajszej, lekko już obeschniętej bagietki, nie wyrzucajcie go! Aby odświeżyć bułkę (czy chleb) wystarczy delikatnie zmoczyć ją wodą i wstawić do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika na kilka minut.
W czasie gdy bułka się odświeża możemy przygotować dodatki do naszych porannych kanapek. Ja lubię jak na kanapce jest sporo warzyw, dlatego też pokroiłem pomidora, cebulę i ogórka konserwowego (własnej roboty).
Bagietkę wyjmujemy z piekarnika (najlepiej w rękawicy bo jest gorąca) i kroimy ją (też w rękawicy) na kilka części.
Następnie nakładamy na bułkę to, co lubimy. Ja smaruję kawałki bagietki niewielką ilością masła. następnie układam wszystkie składniki. przeważnie jest to wędlina, ser i warzywa. Zawsze jednak staram się zjeść rano przynajmniej jedną kanapkę z twarożkiem (własnej roboty - tzn. ser biały kupny, reszta wg uznania, czyli szczypior, sól, pieprz, olej lniany, itp.).
Jak ktoś lubi to może dodać trochę majonezu lub ketchupu!
Smacznego!
Też często robię takie kanapki.
OdpowiedzUsuńRzadko kupuje białe pieczywo.
Twój sposób na odświeżenie jest świetny.
Pozdrawiam
Dziękuję za komentarz :) Mnie czasami nachodzi ochota na bagietkę. Szkoda, że u nas nie ma takich jak we Francji czy Belgii. jadłem tam pyszne pełnoziarniste bagietki, były super. W marketach niby można je kupić ale to nie to samo :( Pozdrawiam serdecznie!
Usuń