czwartek, 31 stycznia 2013

Kurczę pieczone

Uwielbiam kurczaka pod każdą postacią. Z grilla, pieczonego, smażonego, duszonego, gotowanego, wędzonego... Dziś więc szybki i bardzo prosty przepis na pysznego kurczaczka z piekarnika. 


Kupujemy średniej wielkości kurczaka, najlepiej ze znanego źródła bądź z odpowiednim certyfikatem. Ja kupuję już wypatroszonego, bez wnętrzności. Kurkę trzeba dobrze umyć. Należy również odciąć kuper i nadmiar tłuszczu. 

Po osuszeniu nacieramy kurczaka przyprawami: solą, pieprzem, oregano, majerankiem i tymiankiem.

Następnie wkładamy naczynie żaroodporne z kurczakiem do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika. W piekarniku musi być bardzo ciepło żeby naczynka w mięsie szybko się zamknęły, aby kurczak nie stracił smaku. Żeby mięso było bardziej soczyste podlewam je mieszanką oleju z pestek winogron i sosu sojowego.


Po mniej więcej 50 minutach kurczak jest gotowy! Skórka jest chrupiąca i smaczna!


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz