środa, 30 stycznia 2013

Sos typu bolognese a la Andrzej

Dziś naszła mnie ochota na przepyszny sos typu bolognese. To bardzo prosty i szybki w przygotowaniu przepis! 

Będziemy potrzebować do niego sos pomidorowy, ok. 500g mięsa mielonego, 1 cebulę, trochę oleju i przyprawy.

Najpierw siekamy drobno cebulę i delikatnie szklimy ją na patelni (z niewielkim dodatniek oleju). Oczywiście najpierw rozgrzewamy olej, a dopiero potem wsypujemy cebulę.


Następnie na patelnię kładziemy mięso mielone. Możemy zmielić je sami albo kupić już gotowe. Ważne je st, żeby mięso było dobrej jakości. ja zawsze kupuję w mały i sprawdzonym przez lata sklepiku z mięsem i wędlinami.


Następnie na patelnię wlewamy sos pomidorowy i dodajemy przyprawy. Polecam oregano, zieloną pietruszkę, pieprz biały, pikantną paprykę, świeżo mielony czarny pieprz, troszkę soli, trochę cukru, majeranek i lubczyk. 

Można dodać też trochę sosu sojowego pod warunkiem, że nie ma w nim żadnych wzmacniaczy smaku typu glutaminian sodu. Grzechem jest natomiast dodawanie kostki rosołowej. To sama chemia! Wystarczą przyprawy, które wskazałem!


Następnie na wolnym ogniu redukujemy sos do momentu, aż stanie się gęsty. Patelnię można przykryć specjalną siatką, która uchroni kuchnię i jej okolice przed strzelającym z patelni sosem pomidorowym.

Teraz wystarczy tylko ugotować makaron lub ryż i obiad gotowy!


Smacznego!

2 komentarze:

  1. Andrzeju, z zaciekawieniem podglądam u Ciebie specjalną siatkę. To świetny pomysł.
    Muszę poszukać w sklepach...
    A może kupiłeś ją w czasie swoich wojaży?
    A co do sosu? widzę małe modyfikacje. Oczywiście, jak zwykle skorzystam z Twoich porad. Są pewne i sprawdzone.
    Serdecznie pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Witaj Łucjo! Bardzo dziękuję za komentarz! Taką siatkę widziałem ostatnio albo w IKEA albo w DUKA, już nie pamiętam szczerze mówiąc. W każdym razie jest bardzo przydatna i skuteczna! A co do sosu... Dodaję sporo suszonego i otartego oregano. Czasami wzbogacam też smak sosu czosnkiem. Palce lizać :) Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń