niedziela, 20 stycznia 2013

Ciastka owsiane z czekoladą

Witajcie! Dziś krótki i proty przepis na ciacha. Bardzo smaczne i pełne błonnika ciastka owsiane! Do tego trochę rozpusty, czyli czekolada! Do dzieła!

Mieszamy ze sobą w miseczce następujące składniki:

- 1 szklanka płatków owsianych,
- 1 szklanka mąki razowej,
- 2 jajka,
- garść rodzynek lub żurawiny,
- garść pestek słonecznika,
- 2 łyżki stołowe wiórków kokosowych,
- cukier waniliowy,
- łyżeczka do herbaty proszku do pieczenia,
- 6 łyżeczek do herbaty cukru.


Uzyskujemy sypkie ciasto, z którego lepimy kulki. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.


Blachę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy przez ok. 20 minut. Następnie rozpuszczamy czekoladę. Najlepiej robić to w małym garnuszku zanurzonym we wrzątku. ja używam zwykłej mlecznej czekolady. Gdy już osiągnie ona płynną konsystencję polewam\y nią upieczone ciastka.


Ciasteczka można już chrupać.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz