Robi się chłodniej, czas więc zjeść coś treściwego, co da nam sporą dawkę energii! Dlatego też dziś udostępnię Wam przepis na podudzia z indyka w sosie.
Podudzie myjemy, zdejmujemy przy pomocy noża skórę i wycinamy kostkę. Nie wyrzucajmy ich gdyż następnego dnia zrobimy na nich bulion!
Następnie tniemy mięso na kawałki!
Mięso wymaga zamarynowania! Do przygotowania marynaty potrzebować będziemy następujące składniki: olej z pestek winogron, pieprz, suszone zioła: oregano, ostrą paprykę, majeranek, pietruszkę, bazylię oraz do smaku zamiast soli sos sojowy. Marynatę dokładnie mieszamy z mięsem i całość odstawiamy do lodówki na cała noc.
Następnego dnia gotujemy bulion! Idealna będzie do niego skóra z tłuszczem oraz kostka, które wycięlismy z podudzia indyczego. Po ugotowaniu mięsa bulion odcedzamy i dodajemy do niego pokrojoną w średniej wielkości marchew...
oraz podsmażoną cebulę!
Następnie wyjmujemy mięso z lodówki i porządnie je obsmażamy! pamiętajmy żeby patelnia była dobrze nagrzana. Wtedy pory w mięsie od razu się zamkną i cały smak mięsa pozostanie w nim, a nie na patelni! Bulion z warzywami i sosem sojowym cały czas się gotuje!
Po obsmażeniu mięso wrzucamy do bulionu!
Sos musi się zredukować, więc należy gotowac naszego indyka na bardzo wolnym ogniu, żeby go nie przypalić!
Gdy widzimy, że sos już gęstnieje przygotowujemy coś do mięsa np. ziemniaki, ryż, kaszę lub makaron. Ja miałem akurat trochę ryżu z poprzedniego dnia, więc podsmażyłem go na patelni.
Do sosu można dodać śmietany, będzie wtedy jaśniejszy. Ale ponieważ miałem ryż gotowany w curry, czyli w kolorze żółtym stwierdziłem, że będzie ładniej jak sos będzie kontrastował kolorystycznie z ryżem. Nakładamy ryż na talerz, a na ryż mięso z indyka w sosie!
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz