niedziela, 21 kwietnia 2013

Niedzielny deser

Smaczny, niedzielny obiad trzeba świątecznie zakończyć. Nie ma nic lepszego niż świeże truskawki ze śmietaną. Oto prosty przepis.

Truskawki myjemy i pozostawiamy do obcieknięcia. Następnie obcinamy zielone "korony". Jeśli owoce są duże możemy je przeciąć na 2 lub 4 kawałki. Truskawki wkładamy do miseczek.


W niewielkim naczyniu rozrabiamy śmietanę z cukrem. ja użyłem śmietany 12%. Można też zrobić bitą śmietanę z 36%. Śmietanę z cukrem pozostawiamy w temperaturze pokojowej tak, aby cukier się dobrze rozpuścił. Jeśli zrobiliśmy bitą śmietanę lepiej włożyć ją do lodówki.


Tuż przed podaniem truskawki polewamy śmietaną i ozdabiamy np. rurką z kremem.


Były pyszne! Smacznego!

2 komentarze:

  1. Od dłuższego czasu w sprzedaży są bardzo dobre marokańskie truskawki.
    Często je kupuję. Bardzo lubię owoce a truskawki należą do moich ulubionych.
    Serdecznie pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, to właśnie one :) Już nie mogę się doczekać takich prawdziwych truskawek, z polskich upraw pod chmurką. Uwielbiam truskawki i w tym roku na pewno zrobię trochę dżemów z tych wspaniałych owoców. Pozdrowienia. Miłego wieczoru!

      Usuń