Wielkanoc to okres kiedy przygotowujemy w domu różne przysmaki. Dziś podzielę się z Wami przepisem na proste i smaczne przystawki, które możemy zaserwować przed daniami głównymi.
Pierwsza z nich to babeczki nadziewane serkiem twarogowym pod łososiem.
Do przygotowania 10 babeczek potrzebne nam będą: 2 serki, 1 ogórek konserwowy (najlepiej własnej roboty) oraz 1 mała cebula.
Ogórka i cebulę drobno siekamy.
Do miseczki przekładamy serki, dodajemy do nich posiekane warzywa, świeżo mielony pieprz, odrobinę ostrej papryki i wszystko razem dokładnie mieszamy.
Gotową masę nakładamy na babeczki i całość przykrywamy plastrem łososia wędzonego.
Druga przystawka to jajka z majonezem i szczypiorkiem w szynce długo dojrzewającej. Gotujemy jajka na twardo, gdy ostygną przekrawamy je na pół, nakładamy majonez i posypujemy szczypiorkiem. U mnie w domu zimą zawsze jest cebula w wodzie, z której mam świeży i smaczny szczypior! Następnie jajko zawijamy w plaster długo dojrzewającej szynki. Prawda, że proste?
Smacznego! Zapraszam Was na mojego drugiego bloga www.zimozielonyogrod.blogspot.com
Andrzeju, jesteś bardzo pomysłowy.
OdpowiedzUsuńWykorzystam obie propozycje.
Przesyłam pozdrowienia:)
Witaj Łucjo! Smacznego moja droga, muszę dla Ciebie wymyślić coś specjalnego. A może masz jakieś preferencje? Co lubisz najbardziej? Warzywa? mięsko? Pozdrowienia!!!
UsuńO jakie babeczki chodzi w pierwszym przepisie?
OdpowiedzUsuńWitaj! Babeczki słone :) Niestety kupne :)
Usuń