poniedziałek, 22 kwietnia 2013

Marynata do mięsa

Wiele osób pyta się jak zrobić dobrą marynatę do mięsa. Bardzo trudno odpowiedzieć na to pytanie, dlatego, że każdy z nas ma inny smak, lubi inne przyprawy czy zioła... Ale dla osób lubiących wyrazisty smak mięsa podam dziś przepis na marynatę, którą możemy stosować do drobiu czy wołowiny.

Podana ilość składników wystarcza na marynatę do mięsa na 4 osoby. Zakładam, że "szczypta" w tym przepisie to mniej więcej 1/4 łyżeczki do herbaty!

- 3 łyżki stołowe oleju rzepakowego lub z pestek winogron,
- 2 łyżeczki do herbaty musztardy sarepskiej (lub innej w miarę ostrej),
- 1 łyżeczka do herbaty otartego oregano,
- szczypta tymianku,
- szczypta bazylii suszonej,
- szczypta ostrej papryki w proszku,
- świeżo mielony pieprz,
- szczypta soli,
- szczypta majeranku.

Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. następnie obtaczamy porcje mięsa w marynacie i chowamy całość do lodówki na minimum 2 godziny. 


Najlepiej jednak jeśli mięso marynuje się przez całą noc.

Następnie w dowolny sposób poddajemy mięso obróbce cieplnej. Można je po prostu usmażyć, upiec, ugotować, grillować...

Smacznego!

6 komentarzy:

  1. Nigdy nie stosowałam do marynaty musztardy. dzięki za podpowiedź.
    Serdecznie pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj Lusiu! Eksperymentuję marynaty z różnymi rodzajami musztard. Często używam miodowej lub Dijon. niezła jest też rosyjska. Dodają one potrawom wspaniałego aromatu. Cieszę si, ze mogłem pomóc. Pozdrowienia i smacznego :)

      Usuń
  2. Moja ulubiona marynata szczególnie do karkówki to musztarda, miód i świeżo zmielona kolendra! Cud, miód i orzeszki!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj, dzięki za podpowiedź, muszę koniecznie spróbować z kolendrą. Sezon grillowy czas zacząć! Pozdrowienia!

      Usuń
  3. Ja musztardy nigdy nie dodawałam, a to faktycznie może dodać smaku.
    Pozdrawia m bardzo cieplutko:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj! Dziękuję za komentarz. Spróbuj z różnymi rodzajami musztard np. miodową. Dijon, rosyjską czy Sarepską. Mięsko wychodzi naprawdę dobre. Pozdrawiam serdecznie i zapraszam na oba moje blogi. Drugi to blog ogrodniczy www.zimozielonyogrod.blogspot.com Pozdrawiam serdecznie. Andrzej.

      Usuń