poniedziałek, 8 kwietnia 2013

Jak obrać ananasa?

Ananas jest smacznym i zdrowym owocem. Oczywiście pod warunkiem, ze spożywamy świeże owoce, a nie te z puszki w zalewie. Zawiera dużo witaminy C, potas oraz bromelinę, która jest enzymem ułatwiającym trawienie. Jak najłatwiej obrać ten owoc? Dziś pokażę Wam mój sposób, który trochę odbiega od tego prezentowanego w programach kulinarnych w TV. A jak poznać, ze owoc jest wystarczająco dojrzały? Ja zawsze wącham spód ananasa. Jeśli pachnie owocowo to znak, że możemy przystąpić do dzieła!

Najpierw obcinam zielony pióropusz.


Następnie tnę owoc na plastry. Ich ilość zależy od wielkości ananasa i grubości plastrów. UWAGA! Krojenie zaczynam od obcięcia dolnej części owocu.


Ostrym nożem odkrawam twardą skórę.


Obrane plastry kroję na pół, następnie nożem wykrawam twardy środek i kroję plastry na kawałki.


Owoc jest już gotowy do zjedzenia!

2 komentarze:

  1. Och, jak ja lubię ananasy.Jutro sobie kupię.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też uwielbiam :) A do tego są słodziutkie i w miarę zdrowe :) Pozdrowienia i serdeczności!

      Usuń