Od czasu do czasu lubię zjeść pizzę. Ostatnio postanowiłem sam zrobić to włoskie danie. Pizzy poświęcę oddzielny post. Dziś zapraszam na przepis pokazujący jak zrobić pyszny sos do pizzy. Może on być również dodatkiem do dań mięsnych albo do kanapek.
Do przygotowania sosu użyłem:
- 1/2 słoiczka przecieru pomidorowego,
- 1/2 czerwonej cebuli,
- 1/2 białej cebuli,
- 1/3 papryki czerwonej,
- 2 ząbki czosnku,
- odrobina sosu sojowego jasnego,
- Przyprawy: papryka ostra, papryka słodka, oregano, bazylia, sól i pieprz do smaku,
- olej rzepakowy do smażenia.
Cebulę czerwoną i białą bardzo drobno szatkujemy i podsmażamy na oleju rzepakowym. Gdy cebula się porządnie zeszkli dodajemy równie drobno pokrojoną paprykę i podsmażamy ją przez. ok. 3 minuty. Na sam koniec smażenia dodajemy drobno posiekany czosnek. Aha, czosnek po posiekaniu solimy i odstawiamy na kilka minut żeby puścił sok.
W miseczce rozrabiamy przecier pomidorowy z niewielką ilością sosu sojowego oraz przegotowanej wody.
Dodajemy podsmażoną cebulę, paprykę i czosnek oraz wszystkie przyprawy.
Całość porządnie mieszamy i odstawiamy na ok. 4 godziny (a najlepiej na noc) żeby smaki się przegryzły.
Sos jest gotowy do spożycia!
Smacznego!
Lubimy wszystko co włoskie, pizzę też. Niestety, bardzo rzadko ją robimy bo nie znamy umiaru w jedzeniu.
OdpowiedzUsuńSosu nigdy nie kupuję. Robię sama i zawsze go blenderuję.
Pozdrawiam serdecznie:)
Ja też :) Uwielbiam włoskie jedzonko i włoską... pogodę :) Pozdrowionka :)
Usuńteż sama robię sosy do pizzy - Andre Zdrowych i spokojnych świąt życzę - serdeczności ślę Marii z rodziną
OdpowiedzUsuńPoświątecznego spokoju :) Pozdrowienia, przepraszam za tak późne odpisanie ale miałem problemy z netem.
UsuńAndrzeju!
OdpowiedzUsuńZdrowych, Radosnych Świąt!
Wszystkiego naj Lusiu! Pozdrowienia, przepraszam za tak późne odpisanie ale miałem problemy z netem.
Usuń