wtorek, 10 marca 2015

Naleśniki z serem

Naleśniki to jedno z moich ulubionych dań. Nie jem ich zbyt często, ale raz, dwa razy w miesiącu na pewno goszczą na moim stole. Są łatwe w przygotowaniu, a do tego można je podawać na różne sposoby. Dziś zapraszam na przepis na naleśniki na słodko, z serem! Z podanej ilości składników wychodzi ok. 12 sztuk naleśników.

- ok. 2 szklanki mąki pszennej,
- ok. 2 szklanki mleka,
- 2-3 jajka,
- 1,5 małej łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka do herbaty cukru,
- szczypta soli.

Na farsz potrzebować będziemy:

- 500 g sera białego półtłustego,
- 3 łyżki stołowe śmietany 12%,
- 6 małych łyżeczek cukru,
- ok. 80 g rodzynek,
- 2 łyżeczki cynamonu.

Wszystkie składniki miksujemy na jednolitą masę. Ciasto musi być lejące, ale nie może być ani zbyt gęste ani zbyt rzadkie, dlatego też zawsze dodaję mąkę i mleko "na oko".


Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy. Łyżką wazową nakładamy na patelnię cienką warstwę ciasta.


Naleśniki obsmażamy z obu stron.


Teraz czas na serowy farsz. Najpierw zalewamy rodzynki gorąca wodą i moczymy je przez ok. 2 godziny. Zamiast wody można użyć brandy lub koniaku albo whiskey. Alkohol doda im aromatycznego smaku.

Wszystkie składniki (ser, śmietanę, cukier, cynamon i rodzynki) mieszamy ze sobą. Gdyby masa yła zbyt gęsta można dodać troszeczkę mleka. Pamiętajmy jednak, że nie może ona być zbyt rzadka bo wypłynie nam z naleśników.


Na naleśniki układamy ser. Zawijamy lekko boki (prawą i lewą stronę - ok. 2 cm z obu stron), a następnie rolujemy naleśnik. Tak przygotowane naleśniki z serem można zapiekać w piekarniku albo obsmażyć na patelni.


Naleśniki podajemy z powidłami lub dżemem albo bez niczego, tez będą pyszne! Ja użyłem dzemu z czarnej porzeczki, oczywiście własnej roboty! Gorąco polecam!

Smacznego!

2 komentarze:

  1. Uwielbiamy naleśniki ale z wiadomych względów też jemy je raz, dwa razy w miesiącu.
    Robię je ze szpinakiem i twarogiem albo z z domowym dżemem; wiśniowym, czereśniowym, morelowym, jabłkowym. Oczywiście nie z każdym. Losujemy z którym.
    Pozdrawiam serdecznie:)*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj Lusiu! Uwielbiam naleśniki ze szpinakiem i twarogiem lub serem pleśniowym. Oczywiście szpinak koniecznie z czosnkiem :) Na dniach podam też przepis na troszkę inne naleśniki :) Będzie smakowicie, ale niestety kalorycznie ;) Pozdrowienia!

      Usuń