Naleśniki to jedno z moich ulubionych dań. Nie jem ich zbyt często, ale raz, dwa razy w miesiącu na pewno goszczą na moim stole. Są łatwe w przygotowaniu, a do tego można je podawać na różne sposoby. Dziś zapraszam na przepis na naleśniki na słodko, z serem! Z podanej ilości składników wychodzi ok. 12 sztuk naleśników.
- ok. 2 szklanki mąki pszennej,
- ok. 2 szklanki mleka,
- 2-3 jajka,
- 1,5 małej łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka do herbaty cukru,
- szczypta soli.
Na farsz potrzebować będziemy:
- 500 g sera białego półtłustego,
- 3 łyżki stołowe śmietany 12%,
- 6 małych łyżeczek cukru,
- ok. 80 g rodzynek,
- 2 łyżeczki cynamonu.
Wszystkie składniki miksujemy na jednolitą masę. Ciasto musi być lejące, ale nie może być ani zbyt gęste ani zbyt rzadkie, dlatego też zawsze dodaję mąkę i mleko "na oko".
Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy. Łyżką wazową nakładamy na patelnię cienką warstwę ciasta.
Naleśniki obsmażamy z obu stron.
Teraz czas na serowy farsz. Najpierw zalewamy rodzynki gorąca wodą i moczymy je przez ok. 2 godziny. Zamiast wody można użyć brandy lub koniaku albo whiskey. Alkohol doda im aromatycznego smaku.
Wszystkie składniki (ser, śmietanę, cukier, cynamon i rodzynki) mieszamy ze sobą. Gdyby masa yła zbyt gęsta można dodać troszeczkę mleka. Pamiętajmy jednak, że nie może ona być zbyt rzadka bo wypłynie nam z naleśników.
Na naleśniki układamy ser. Zawijamy lekko boki (prawą i lewą stronę - ok. 2 cm z obu stron), a następnie rolujemy naleśnik. Tak przygotowane naleśniki z serem można zapiekać w piekarniku albo obsmażyć na patelni.
Naleśniki podajemy z powidłami lub dżemem albo bez niczego, tez będą pyszne! Ja użyłem dzemu z czarnej porzeczki, oczywiście własnej roboty! Gorąco polecam!
Smacznego!
Uwielbiamy naleśniki ale z wiadomych względów też jemy je raz, dwa razy w miesiącu.
OdpowiedzUsuńRobię je ze szpinakiem i twarogiem albo z z domowym dżemem; wiśniowym, czereśniowym, morelowym, jabłkowym. Oczywiście nie z każdym. Losujemy z którym.
Pozdrawiam serdecznie:)*
Witaj Lusiu! Uwielbiam naleśniki ze szpinakiem i twarogiem lub serem pleśniowym. Oczywiście szpinak koniecznie z czosnkiem :) Na dniach podam też przepis na troszkę inne naleśniki :) Będzie smakowicie, ale niestety kalorycznie ;) Pozdrowienia!
Usuń