poniedziałek, 16 marca 2015

Naleśniki na słono

Kilka dni temu pisałem o naleśnikach z serem. Są pyszne! Jednakże naleśniki można serwować zarówno na słodko jak i na słono. Dziś zapraszam na naleśniki w tej drugiej wersji. Będzie smacznie, zdrowo ale też kalorycznie. Będzie po prostu pysznie!

Przepis na naleśniki znajdziecie TUTAJ

Kiedy już usmażymy naleśniki smarujemy je majonezem. Nakładamy następnie kawałki liści sałaty lodowej. Możemy też użyć rukoli lub roszponki, albo szpinaku Baby.


Na sałatę nakładamy plastry szynki, posypujemy je tartym serem, doprawiamy oregano i świeżo mielonym pieprzem. 


Następnie naleśniki zwijamy i lekko obsmażamy, tak żeby były w środku ciepłe, dzięki czemu roztopi się ser.


Tak przygotowane naleśniki możemy już serwować na stół. Proponuję aby podawać je z sosem czosnkowo-bazyliowym na bazie oliwy z oliwek.


Smacznego!

2 komentarze:

  1. Nie pomyślałam o takich naleśnikach. W tym tygodniu będą dwa mączne obiady.
    We wtorek były naleśniki z świeżo przesmażonymi jabłkami a w sobotę będę robić knedle ze śliwkami ( oczywiście mrożonymi).
    Naleśniki wg Twojego przepisu zrobię na drugi tydzień. Dzień wcześniej upiekę naleśniki.
    Potem obiad będzie szybko zrobiony. Zastanawiam się nad majonezem. Co w zamian.
    Zbyt dużo tłuszczu. Majonez a potem olej do obsmażenia?
    Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj Lusiu! Naleśniki przygotowane w ten sposób są przepyszne! Żeby naleśniki nie były zbyt tłuste można je po nafaszerowaniu dodatkami zwinąć i upiec w nagrzanym piekarniku. Wtedy będą bardzo chrupiące ;) A ser na pewno się rozpuści! I będzie pysznie! Pozdrowienia!

      Usuń