Oj dawno już nic nie pisałem. Ale to nie dlatego, że nic nie jem. Ani tez nie dlatego, że wyczerpały mi się pomysły. W międzyczasie były Święta, sporo pracy w ogrodzie i nie było czasu na pisanie. Dziś zamierzam nadrobić zaległości i zapraszam na przepis na pyszne rogaliki z mięsem. Wykorzystałem do nich mięso z rosołu. Kawałek wołowego, mięso z udek kurczaka oraz z indyczej szyi. Ale po kolei.
Na patelni przysmażyłem pół czerwonej i pół białej cebuli. Warzywa oczywiście wcześniej poszatkowałem.
Mięso zmieliłem w maszynce, dodałem cebulę i 1 gotowaną marchewkę. Następnie doprawiłem farsz pieprzem świeżo mielonym, solą, oregano i majerankiem.
Ciasto francuskie podzieliłem nożem na kwadraty. Na każdy kwadrat nałożyłem farsz.
Następnie kawałki ciasta zrolowałem w kształcie rogalików. Narożnikiem ciasta przykrywamy farsz, a następnie zwijamy, zaklejając dokładnie środek. Rogaliki smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Następnie przez ok. 15-18 minut pieczemy je w 180 stopniach.
Rogaliki gotowe! Smacznego!
i wyglądają pysznie - dziękuję - serdecznościślę Marii
OdpowiedzUsuńDziękuję Marii! Pozdrowienia, smacznego!
UsuńO jejku, pociekła mi ślinka.
OdpowiedzUsuńTwoje rogaliki wyglądają cudownie.
Ciekawi mnie z czym je podałeś? z barszczykiem czy bulionem?
Pozdrawiam serdecznie:)*
Były pyszne :) Bardzo dziękuję :) Zjedliśmy je do barszczyku czerwonego :) Pozdrowienia Lusiu!
UsuńMasz rację. Są przepyszne. Dzisiaj robiłam na obiad.
UsuńPozdrawiam:)*
Cieszę się Lusiu, że Wam smakowały :) Pozdrowienia!
UsuńNic tylko szybko schrupać :-)))
OdpowiedzUsuńA dziękuję :) Schrupane :)
Usuń