piątek, 13 marca 2015

Makaron ze szpinakiem i serami

Uwielbiam sery! Wszystkie! W zasadzie jedynym, który nie robi na mnie wrażenia jest ser wędzony. No może jeszcze serki topione nie są mi zbyt bliskie, chociaż czasami lubię je zjeść :) Wszelkie inne sery twarde, pleśniowe, długo dojrzewające, twarogi, krowie, kozie, owcze... Uwielbiam!

Dziś zapraszam na pyszne, bardzo sycące i kaloryczne danie! To makaron ze szpinakiem, Gorgonzolą i Cheddarem.

Na 2 osoby będziemy potrzebować:

- 250 g makaronu pełnoziarnistego, mogą być to np. świderki,
- 450 g mrożonego szpinaku w brykietach,
- 150 g sera Gorgonzola,
- 50 g sera Cheddar,
- 4 ząbki czosnku,
- ok. 30 g masła,
- odrobina soli i pieprz świeżo mielony.

Danie robi się bardzo szybko, dlatego też najpierw wstawiamy wodę na makaron.

Masło rozpuszczamy na patelni, następnie dodajemy szpinak.


Czosnek obieramy i drobno szatkujemy, poszatkowany czosnek lekko solimy żeby puścił soki. Gdy woda zaczyna się gotować solimy ją i wsypujemy makaron. Ja użyłem świderków pełnoziarnistych.


Do szpinaku dodajemy Gorgonzolę. Ser pod wpływem temperatury będzie się rozpuszczał.


Gdy Gorgonzola wymiesza się już ze szpinakiem, wyłączamy gaz, dodajemy czosnek, oprószamy świeżo mielonym pieprzem i porządnie mieszamy. 


Cheddar ścieramy na drobnej tarce. Gdy makaron jest gotowy odcedzamy go i dodajemy do szpinaku z serem. Wszystko razem mieszamy tak, żeby szpinak z Gorgonzolą i czosnkiem oblepiły makaron.


Wymieszane składniki nakładamy na talerze i posypujemy startym Cheddarem. Obiad gotowy!


Smacznego!

2 komentarze:

  1. Też robimy makaron ze szpinakiem ale nie dodaję Gorgonzoli, jedynie posypuję serem.
    Ja też uwielbiam sery. Nie przepadam za wędzonymi i topionymi.
    Nie jem kozich, owczych!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Makarony uwielbiamy. Dzisiaj piątek. Na obiad mieliśmy Farfalle z brokułem (zamiast szpinaku) i posypane Grana Padano i rybę. Pycha.
    Miłego weekendu.
    Pozdrawiam serdecznie:)*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Uwielbiam szpinak z serem i czosnkiem :) No i z makaronem. Czasami do szpinaku dodaję zwykły biały ser lub fetę (podróbę) z czosnkiem :) Do tego makaron i jest pysznie. Z brokułami spróbuję bo jeszcze tak nie robiłem :) Grana Padano uwielbiam :) Ryby też uwielbiam :) Pozdrowienia Lusiu! Miłego weekendu!

      Usuń