niedziela, 11 listopada 2012

Prosta i smaczna sałatka do obiadu

Nie macie czasu na przygotowanie surówki czy sałatki do obiadu? Od dziś zawsze będziecie go mieć! Dlaczego? Bo podam Wam przepis, dzięki któremu w 5-7 minut zrobicie pyszną sałatkę obiadową, która doskonale pasuje do mięs oraz ziemniaków.

Do przygotowania porcji na 2 osoby pootrzebujemy:

- 1 duży pomidor (lub dwa małe),
- 2 średnie ogórki kiszone (najlepiej własnej roboty - przepis znajdziecie na moim blogu),
- 1/2 dużej cebuli (ja akurat użyłem czosnkowej, ale może być zwykła, sałatkowa czy nawet czerwona),
- duża łyżka stołowa śmietany 18% (dla osób dbających o linie może być jogurt naturalny),
- parę kropel białego octu winnego,
- sól i pieprz i odrobina cukru do smaku.


Ogórki kroimy w plasterki, z pomidora usuwamy to, co ja nazywam "dupką", czyli stwardniałe miejsce, na końcu którego jest ogonek. Ogonek też wyrzucamy! Pomidora kroimy w średniej wielkości kostki.


Pomidora należy oprószyć świeżo mielonym pieprzem. Na razie nie solimy naszej sałatki, bo kiszone ogórki są już przecież od dawna słone.

Obieramy cebulę i ją grubo szatkujemy. jak to zrobić łatwo, szybko i przyjemnie opisuję w jednym z postów na tym blogu!


Pokrojone warzywa przekładamy do miseczki. Wszystko dokładnie mieszamy.


Następnie dodajemy śmietanę (lub jogurt), doprawiamy octem winnym, odrobiną cukru (dosłownie na koniuszek łyżeczki do herbaty). Wszystko znowu dokładnie mieszamy i próbujemy. Jeśli potrzeba dodajemy jeszcze pieprzu i soli.

Sałatka gotowa. Szczerze mówiąc dłużej pisałem tego posta niż robiłem sałatkę!


Smacznego... i powodzenia!

2 komentarze:

  1. uwielbiam taka sałatkę. Jest szybka i pyszna.
    Daję troszkę oliwy e.V., nie używam w swojej kuchni:śmietany, jogurtów, mleka...
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Witaj :)
    Taaaak, z oliwą Extra Virgin też jest super, czasami tak robię, czasami dodaję też trochę czosnku drobno poszatkowanego.
    Pozdrowienia.

    OdpowiedzUsuń