środa, 21 listopada 2012

Ciastka francuskie z dżemem z czarnej porzeczki

Deser, słodka przekąska, czy po prostu "coś słodkiego". Są to stałe składniki poczęstunku dla odwiedzających nas gości. 01 września 2012 podzieliłem się z Wami przepisem na proste ciastka z dżemem. Dziś troszeczkę inna wersja. Podobnie jednak jak poprzednie, tak i te ciasteczka można przygotować w 25 minut, łącznie z pieczeniem! Jeśli więc nagle ktoś ma do nas wpaść, a my nie mamy w domu "nic słodkiego" wystarczy nam ciasto francuskie i dżem, najlepiej domowej roboty! Np. z czarnej porzeczki!


Ciasto francuskie (ale nie mrożone) rozkładamy na desce, najlepiej na papierze, w który było zawinięte. Dzięki temu nie przyklei nam się do deski. Następnie kroimy je na w miarę równe prostokąty bądź na kwadraty. Na każdy z nich nakładamy łyżeczką dżem z czarnej porzeczki.


Ciastka zwijamy, tak aby dokładnie połączyć (posklejać) wszystkie brzegi. Układamy je na blasze i smarujemy roztrzepanym jajkiem. Dzięki temu nabiorą fajnego złocistego koloru! W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Następnie wkładamy blachę z ciachami do piekarnika.


Po kilkunastu minutach ciastka będą upieczone. Musimy ich pilnować, żeby za bardzo się nie spiekły. Jeśli włączymy termoobieg to pieczenie znacznie się skróci. Proponuję patrzeć na kolor ciastek. Kidy kolor złocisty zacznie przechodzić w brąz należy je wyjąć z piekarnika. Proponuję również, żeby termoobieg włączyć na sam koniec pieczenia (włączmy go na minutę lub dwie). Cały czas pilnujemy ciastek!!!


Robimy kawę lub herbatę, albo wyciskamy sok ze świeżych owoców i podajemy rzem z ciastkami gościom, albo zjadamy ciacha sami! Jak kto lubi!

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz