Jakiś czas temu podawałem Wam przepis na sałatkę jarzynową. Ostatnio znowu gotowałem rosół i zostały mi warzywa z wywaru (marchew, pietruszka i seler). Postanowiłem zrobić z nich sałatkę jarzynową, ale troszkę inną niż poprzednim razem.
Oto przepis!
Warzywa wyjmujemy z rosołu i jak przestygną kroimy je w kostkę.
Poszatkowane warzywa przekładamy do miseczki. 2 ogórki kiszone (przepis na ogórki na moim blogu) obieramy ze skórki i również kroimy w kostkę.
Gotujemy 2 jajka na twardo. Gdy przestygną obieramy je i też drobno szatkujemy. Dodajemy je następnie do warzyw.
Żeby jajka się łatwo obierały należy do wody, w której je gotujemy dodać trochę soli.
Nie wyobrażam sobie sałatki jarzynowej bez groszku zielonego. Na ogół dodaję albo jedną mała puszkę groszku, albo pół dużej.
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, dodajemy 2 łyżki stołowe majonezu (jak najostrzejszego), ostrą musztardę (3 łyżeczki od herbaty), 2 łyżeczki od herbaty chrzanu (najlepiej bez octu) oraz świeżo mielony pieprz. następnie po dokładnym wymieszaniu próbujemy sałatkę. Jeśli potrzeba to ją dosalamy. Proponuję zrobić to na końcu, gdyż poszczególne składniki takie jak ogórki kiszone oraz majonez czy musztarda są już słone.
Sałatkę można dowolnie przystroić np. majonezem, zielonym groszkiem, marchewką itp.
Smacznego!
Witam.
OdpowiedzUsuńSałatka jarzynowa to jest klasyka Polskiej Kuchni.
Pozdrawiam.
Dzień dobry Krzysiu!
OdpowiedzUsuńŚwięta racja!!! Czasami lubię coś w kuchni pokombinować, ale niektóre klasyczne polskie dania też mi smakują :)
Miłego dnia.
Andrzej.