piątek, 16 listopada 2012

Rybki w pomidorach - pasta

Dziś szybki przepis na pyszną pastę zrobioną z rybek w puszcze (w pomidorach). Ja użyłem makreli, ale może być też każda inna ryba, ważne żeby była w sosie pomidorowym.

Otwieramy puszkę i rybki wraz z sosem pomidorowym przekładamy do naczynia, w którym będziemy robić sałatkę.Jeśli jest za dużo sosu pomidorowego to nadmiar zjadamy przed rozpoczęciem przygotowywania pasty :)


Potrzebna nam będzie cebula, najlepiej czosnkowa albo sałatkowa. Ale zwykła też może być. Cebulkę bardzo drobno szatkujemy. O tym jak należy szatkować cebulę piszę w osobnym poście. 


Cebulkę dodajemy do rybek i wszystko razem mieszamy, a następnie doprawiamy do smaku. Rybki w puszkach są na ogól dosyć jałowe i trzeba je doprawić solą, pieprzem i innymi ziołami, które lubimy. Ja dodaję ostrą paprykę. 


Oczywiście pieprz tylko świeżo mielony!


Wszystko razem dokładnie mieszamy. Pasta jest już gotowa i można ją nakładać na kanapki i serwować na śniadanie. 


Do pasty doskonale pasują ogórki kiszone pokrojone w cienkie plastry. Przepis na na ogórki znajdziecie na moim blogu!

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz