Dziś kilka słów o tym, jak szybko i smacznie przygotować kilka przekąsek na wizytę przyjaciół, rodziny czy innych gości. Na pierwszy ogień pójdzie serek puszysty, który mieszamy z poszatkowanym ogórkiem kiszonym lub konserwowym, pokrojonym szczypiorkiem, można dodać posiekane oliwki lub kapary. Składniki dowolne, wszystko zależy od tego co kto lubi. Gotową masę przyprawiamy świeżo mielonym pieprzem, soli już nie dodaję bo ogórki i oliwki są słone, a i serek czasami bywa też lekko słonawy. Następnie nakładamy ją do wafelków lub słonych babeczek (można je kupić). Całość dekorujemy kawałkiem podłużnego pomidora. Następnie na wykałaczkę wbijamy listek bazylii i tak przygotowany "żagiel" nakładamy za "łódkę" z serem. No i mamy serową armadę. Mam nadzieję, że niezwyciężoną!
Inną przekąską jest sałatka ze świeżych warzyw. Wystarczy trochę sałaty (np. lodowej, rzymskiej lub zwykłej), pomidory, ogórki, ogórki kiszone lub konserwowe, oliwki, papryka i ser (typu feta lub tarty przez nas parmezan czy Grana Padano lub Bursztyn, albo każdy inny - co kto lubi i ma w lodówce!). Możemy dodawać różne inne składniki np. kapary, tuńczyka, łososia, kawałki kurczaka, plasterki boczku, grzanki itp. Dziś wersja lekka, bez ryby czy mięsa.
Sałatę rwiemy na niewielkie kawałki, pomidora i ogórki kroimy w średniej wielkości kostki. Dodajemy pokrojoną na kostki paprykę, oliwki i ser (też pokrojony w kostkę). To wszystko doprawiamy świeżo mielonym pieprzem, oliwą z oliwek, octem balsamicznym (kilkanaście kropel). Możemy też trochę posolić, ale z solą radziłbym uważać, bo zarówno ogórki kiszone jak i oliwki, ser czy kapary są słone!Aha, ogórki lepiej obrać ze skórki. Pamiętacie co działo się w Niemczech w zeszłym roku z ogórkami?
Kolejną przekąską jest włoska sałatka Caprese, z mozzarelli i świeżych pomidorów, z dodatkiem bazylii, oliwy z oliwek, czosnku i soli. Można też ją lekko pokropić gęstym octem balsamicznym. Przepis na Caprese znajdziecie w poście z 17 września 2012 pt. Caprese a la Andrzej.
Na pewno zauważyliście, że lubię czosnek. Ta porcja ze zdjęcia jest na 4 osoby (do Caprese), a nie tylko dla mnie!
Wracając do przekąsek... na talerzyki rozkładamy ogórki kiszone (własnej roboty - przepis a blogu) pokrojone w ćwiartki oraz ogórki po meksykańsku (jeśli właścicielka przepisu się zgodzi to go podam na blogu). Te ostatnie też robiłem sam!
No i przekąski gotowe! Można już zapraszać gości!
Smacznego!
Już chce się być Twoim gościem!
OdpowiedzUsuńHe he, dziękuję :) To miłe :) Przekąski były mniam, mniam :) Pychotka!
UsuńBardzo ciekawy pomysł:) Ja na pewno skorzystam, dzięki!
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :) Łódeczki są pyszne, można zamiast waflowych łódek użyć babeczek słonych :) Pozdrowienia.
Usuń