środa, 3 października 2012

Jesienny grill

Miałem w lodówce mały zapas białej kiełbasy, kaszanki i zwykłej cienkiej kiełbasy. Nie za bardzo było co z nimi zrobić, a pogoda wczoraj sprzyjała grillowaniu. Dlatego czym prędzej rozpaliłem grilla. Przygotowałem również sałatkę z pomidorów oraz ogórki kwaszone i konserwowe własnej roboty. Do pomidorów dodałem jedynie drobno posiekany czosnek ze świeżą bazylią i oliwą z oliwek. Czosnek po posiekaniu należy posolić i pozostawić na jakiś czas (np. 15 minut) żeby puścił sok. Wtedy jego smak będzie wyraźniejszy!


Białą kiełbasę należy przed grillowaniem sparzyć we wrzątku przez ok.3-4 minuty.

Na stole nie mogło zabraknąć ketchupu, musztardy i chrzanu oraz pieczywa. 


Pamiętajmy, żeby grillując unikać otwartego ognia pod potrawami. Możemy je wtedy szybko spalić. Mięsiwo powinno powoli dochodzić. Jeśli pojawi się ogień to możemy ruszt skropić wodą albo piwem. jeśli grillujemy mięso np., karkówkę to dobrze jest uprzednio ją zamarynować.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz