Witam wszystkich wieczorową porą. Dziś kilka słów o zdawałoby się banalnie prostej czynności, jaką jest krojenie lub szatkowanie cebuli. Podam Wam moją receptę na bardzo łatwe rozprawienie sięz tym warzywem.
Cebula jest bardzo częstym gościem w mojej kuchni. Używam jej do pomidorów, sałat, mięsa, sosów itd. Możecie poczytać o tych specjałach na moim blogu. Ale cebulę trzeba pokroić (poszatkować). Jak zrobić to, żeby nam się nie rozjeżdżała w rękach?
To bardzo proste!
Od cebuli, niezależnie od jej wielkości musimy najpierw odkroić tę część, z której wyrasta szczypiorek, następnie kroimy cebulę na pół i zdejmujemy brązową skórkę. Może to niektórych z Was zdziwić, bo większość ludzi zaczyna obieranie cebuli od zdjęcia skórki z całego warzywa i odkrojenia części dolnej (gdzie cebula ma korzonki).
Następnie cebulę podkrawamy w pionie i w poziomie tak jednak, aby nie dociąć do końcówki warzywa (tam, gdzie na ogół są korzonki).
Potem, miejsce przy miejscu szatkujemy cebulę, trzymając ją ścisło w dłoni i uważając przy tym na palce. Jeśli kawałki cebuli po posiekaniu są zbyt duże możemy jeszcze ją dodatkowo pociąć nożem.
A już niebawem wspaniały przepis na schab pieczony w domu. Jeśli macie dość wędlin ze sklepu to zapraszam do lektury i do samodzielnego upichcenia schabiku!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz