niedziela, 28 października 2012

Pieczony łosoś

Jestem mięsożerny ale uwielbiam również warzywa, owoce, ryby i owoce morza. 

 
Jednym z moich ulubionych dań jest pieczony filet z łososia z masłem, ziołami i czosnkiem. Do przygotowania tej potrawy (dla 2 osób) będziemy potrzebować następujące składniki:

- filet z łososia,
- 2-4 ząbki czosnku (ja lubię jak jest sporo czosnku),
- 50 g masła,
- suszone zioła: oregano, bazylia, natka pietruszki oraz sól i pieprz.

Filet z łososia dzielimy na dwie porcje. Układamy w naczyniu żaroodpornym i obsypujemy ziołami, solą oraz świeżo mielonym pieprzem.


Następnie obrane ząbki czosnku kroimy na cienkie plasterki i obkładamy nimi łososia.


Kolejny krok to obłożenie łososia cienkimi listkami masła. Oczywiście używamy masła najlepszej jakości z zawartością tłuszczu 82%.  Żeby było łatwiej ukroić cienkie listki masła należy je włożyć na jakiś czas do zamrażalnika. Sama lodówka nie wystarczy. Dobre masło jest miękkie po wyjęciu z chłodziarki. Zamrażarka zapewni nam łatwość krojenia listków.


Naczynie żaroodporne z łososiem wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez ok. 15-20 minut. Następnie przekładamy rybę na talerze i serwujemy. Wspaniałym dodatkiem do tak przygotowanego łososia będą pieczone ziemniaki, które możemy zapiekać razem z łososiem (oczywiście na blaszcze i na innym poziomie piekarnika). 

O tym jak zrobić pyszne, chrupiące i lekko pikantne pieczone ziemniaki napiszę już wkrótce w innym poście.


Życzę smacznego!

9 komentarzy:

  1. Pysznie to wygląda i szybko przygotowuje.
    Łososia jem tylko wędzonego. A z ryb lubię jedynie mintaja i dorsza. Owszem, robię pstrąga i łososia ale nie jem.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Ach... kocham ryby, ale jeśli Ty nie jesteś ich fanką to luzik, zapraszam już wkrótce do lektury posta o ziemniaczkach pieczonych... no i o mięsku, które ja po prostu uwielbiam :))))

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziś chcę zrobić łososia i właśnie takiego przepisu potrzebowałem. Szybkiego, prostego, bez niepotrzebnych dodatków. Dzięki!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj! Dzięki za miły komentarz, przepis wielokrotnie sprawdzony! A łosoś wychodzi przepyszny, soczysty i pachnący! Pozdrowienia!

      Usuń
  4. Łosoś jest fenomenalna rybą. Najfajniejsze jest w niej to, że nie wymaga długiej i żmudnej obróbki termicznej, a żeby smakował dobrze, wystarczy obsypać go podstawowymi przyprawami i dodać masła. Szukając innych ciekawych przepisów, w których łosoś jest wykorzystywany, warto zajrzeć tutaj: https://mowisalmon.pl/recipes/

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajnie że są faceci którzy potrafią i chcą gotować. A dania z łososiem to jedne z moich ulubionych

    OdpowiedzUsuń
  6. właśnie takiego przepisu szukałam - dla mnie sztos, zwłaszcza na święta. Do tego podałabym winko z http://wineavenue24.pl/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak, do takich dań wino czerwone pasowałoby najbardziej :). Do każdej takiej wybornej kolacji nie zaszkodzi podać kieliszek wina. Na takie okazje mam zawsze przygotowany pod ręką zestaw kieliszków, w które zaopatrzyłam się na https://duka.com/pl/jedzenie-i-serwowanie-potraw/naczynia-do-serwowania-napojow/zestawy-szklanek-i-kieliszkow. To w czym podajemy dany rodzaj wina ma dość duże znaczenie. I tak w sklepach znaleźć można m.in. kieliszki do win czerwonych, białych, a także musujących.

      Usuń