Żołądki najpierw należy umyć i pokroić na średniej wielkości kawałki. UWAGA! Jeśli są nieoczyszczone koniecznie trzeba to zrobić.
Ja po pokrojeniu zawsze jeszcze raz myję żołądki i wykrawam jakieś żyłki czy tłuszcz.
Do sosu dodajemy marchewkę pokrojoną w kostkę. Na patelni na niewielkiej ilości tłuszczu szklimy 1 posiekaną cebulę oraz obsmażamy żołądki. Cebulę, żołądki oraz marchewkę dusimy w sosie mięsnym przez ok. 1 godzinę i 30 minut tak, aby żołądki były mięciutkie. Na koniec możemy zabielić sos śmietaną 18%. Do duszenia dodajmy 2 liście laurowe i 2-3 ziarna ziela angielskiego.
Jeśli nie mamy sosu po pieczeniu mięsa to żołądki po lekkim obsmażeniu zalewamy wodą albo bulionem i dalej postępujemy tak, jak w przypadku sosu. Pod koniec duszenia należy sos zagęścić mąką lub zasmażką.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz