wtorek, 14 sierpnia 2012

Powitanie

No i stało się! Zaczynam pisać nowego bloga. To mój drugi... jeszcze pół roku temu nie uwierzyłbym, że pod koniec wakacji będę pisać dwa blogi! Ale co tam, nieważne... 


A co ważne? To, abym mógł podzielić się z Wami moimi doświadczeniami w kucharzeniu. Mam teraz trochę więcej czasu, dlatego też mogę rozwijać moje zainteresowania. Ale do rzeczy. Jak każdy człowiek mam różne zainteresowania. Mój pierwszy blog www.zimozielonyogrod.blogspot.com jest poświęcony ogrodowi, jak sama nazwa mówi, zimozielonemu. Zapraszam do lektury, sami zobaczcie i poczytajcie.

Mój nowy blog będzie o innym moim hobby - gotowaniu. Przygotowanie jedzenia oraz jego spożywanie są istotną częścią mojego życia. A zaczęło się bardzo niewinnie. Jakieś dwadzieścia lat temu zacząłem sobie sam gotować. Czasami jednak wciąż korzystałem z kuchni moich bliskich, w szczególności mamy. Podróże zagraniczne oraz wojaże po różnych regionach Polski sprawiły, że moje codzienne menu znacznie się wzbogaciło. A w latach 90-tych polskie sklepy już miały na swoich półkach wiele, wcześniej nigdzie niedostępnych towarów. Sałatki, ryby, makarony, owoce morza czy rożne mięsiwa stały się nieodłącznymi elementami mojej kuchni. Ale jedno z ważniejszych miejsc zajmują w niej sery... no i mięsko. Bez niego nie potrafię żyć. Tak jak bez czekolady. Smak dobrego sera, który rozpływa się w ustach dając przyjemny smak (no i zapach) to symfonia smaku i uczta dla podniebienia. Szczególnie lubię sery pleśniowe i dojrzewające. Przyznam, że wyznaję starą zasadę, że im bardziej śmierdzący ser tym lepszy! To prawda!!!

Nie ma co za dużo pisać... Dziś moja kuchnia to totalna mieszanina różnych smaków i kuchni różnych państw. Lubię np. sałatkę grecką ale wg własnego przepisu. Czasami podaję ją z makrelą wędzoną albo z kawałkami panierowanej piersi kurczaka. Ale o tym będę pisał na blogu. Uwielbiam też potrawy z grilla. napisze tez jak robić przetwory, przynajmniej te, które udało mi się zrobić.


Kuchnia śródziemnomorska ma ogromny wpływ na moje gotowanie. Ale modyfikuję różne przepisy i robię wiele rzeczy po swojemu. W mojej kuchni nie może zabraknąć cebuli, czosnku, oregano, bazylii i ... oczywiście serów!!! Polecam już dziś blogi mojej ulubionej koleżanki Aleksandry Seghi! Ola pisze o jedzonku... tym najlepszym... włoskim! Mój blog na pewno nie będzie konkurencją dla Oli, a jedynie uzupełnieniem tego, o czym Ona pisze. Oto jej blog: http://smakitoskanii.blogspot.com/ Tam znajdziecie linki do innych blogów Oli!

Do dzieła! Od dziś będę pisał, pisał i pisał, oraz jadł to, o czym napiszę. Może Was zainspiruję? A może coś razem ugotujemy? Kto wie? Świat jest mały! 

Zapraszam do lektury. Zobaczcie co może wyczarować facet w kuchni!


5 komentarzy:

  1. Andrzej gratulacje i powodzenia!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wlasnie dowiedzialam sie od Marty, ze zalozyles nowego bloga. Gratulacje!! Andrzej, zaczyna sie od jednego bloga, a potem tak wciaga, ze..... moze sie skonczyc i na pieciu (tak jak w moim przypadku). Gotujacy facet - tytul bloga rewelacyjny!

    OdpowiedzUsuń
  3. Merkur 37C Safety Razor Review – Merkur 37C
    The Merkur 37c is an excellent short handled DE safety razor. novcasino It herzamanindir.com/ is https://deccasino.com/review/merit-casino/ more 토토 사이트 홍보 suitable for both heavy and non-slip hands and is https://jancasino.com/review/merit-casino/ therefore a great option for experienced

    OdpowiedzUsuń