Dziś przepis na śledzie w sosie musztardowym. Na pewno większość z Was spotkała się w sklepach z takimi śledziami. jednak zrobione samemu smakują o wiele lepiej! Tym bardziej, że wiemy co jest w sosie.
Oto przepis:
- śledzie z beczki (solone) - ok. 400g,
- 1 mała musztarda (miodowa lub ostra - co kto lubi),
- 80g masła,
- 2 łyżki stołowe mąki pszennej,
- 1 mała cebulka,
- papryka ostra (w proszku).
Najpierw przygotowujemy tzw. zasmażkę czyli w garnku rozpuszczamy masło, następnie dodajemy mąkę intensywnie mieszając, żeby nam się klucha nie zrobiła. Dodajemy powoli musztardę cały czas mieszając. Jeśli używamy musztardy ostrej to proponuję dodać 1 łyżeczkę stołową miodu.
Teraz czas na śledzie. Te solone beczkowe powinny się wymoczyć w mleku przez co najmniej 2-3 godziny. Mleko wyciągnie z nich nadmiar soli. Filety kroimy w kostkę lub w paski.
Do sosu dodajemy pokrojoną cebulkę oraz ostrą paprykę.
Wszystko dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy śledzie i mieszamy je z sosem. Całość wstawiamy na noc do lodówki. Nie solimy! następnego dnia próbujemy śledzie i jeśli są za mało słone to dodajemy sól. Można je również doprawić świeżo mielonym pieprzem. A jeśli lubimy bardziej kwaśne to należy dodać do sosu odrobinę octu winnego.
Smacznego!
Uwielbiamy śledzie. Dzięki Tobie, znowu poznałam przepis na sałatkę.
OdpowiedzUsuńRobiłam na święta tylko jedną sałatkę, tradycyjną, jarzynową. Pora zrobić coś nowego, ciekawego.
Pozdrawiam:)
Witaj! Miło mi, że mogę podzielić się z Tobą moim skromnym przepisem. Bardzo mnie to cieszy, bo jesteś osobą, na której komentarze i słowa zawsze niecierpliwie czekam! Pozdrowienia dla Ciebie i Pana Eryka!
Usuń