sobota, 30 marca 2013

Śledzie w sosie musztardowym

Dziś przepis na śledzie w sosie musztardowym. Na pewno większość z Was spotkała się w sklepach z takimi śledziami. jednak zrobione samemu smakują o wiele lepiej! Tym bardziej, że wiemy co jest w sosie.

Oto przepis:

- śledzie z beczki (solone) - ok. 400g,
- 1 mała musztarda (miodowa lub ostra - co kto lubi),
- 80g masła,
- 2 łyżki stołowe mąki pszennej,
- 1 mała cebulka,
- papryka ostra (w proszku).

Najpierw przygotowujemy tzw. zasmażkę czyli w garnku rozpuszczamy masło, następnie dodajemy mąkę intensywnie mieszając, żeby nam się klucha nie zrobiła. Dodajemy powoli musztardę cały czas mieszając. Jeśli używamy musztardy ostrej to proponuję dodać 1 łyżeczkę stołową miodu.


Teraz czas na śledzie. Te solone beczkowe powinny się wymoczyć w mleku przez co najmniej 2-3 godziny. Mleko wyciągnie z nich nadmiar soli. Filety kroimy w kostkę lub w paski.


Do sosu dodajemy pokrojoną cebulkę oraz ostrą paprykę.


Wszystko dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy śledzie i mieszamy je z sosem. Całość wstawiamy na noc do lodówki. Nie solimy! następnego dnia próbujemy śledzie i jeśli są za mało słone to dodajemy sól. Można je również doprawić świeżo mielonym pieprzem. A jeśli lubimy bardziej kwaśne to należy dodać do sosu odrobinę octu winnego.


Smacznego!

2 komentarze:

  1. Uwielbiamy śledzie. Dzięki Tobie, znowu poznałam przepis na sałatkę.
    Robiłam na święta tylko jedną sałatkę, tradycyjną, jarzynową. Pora zrobić coś nowego, ciekawego.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj! Miło mi, że mogę podzielić się z Tobą moim skromnym przepisem. Bardzo mnie to cieszy, bo jesteś osobą, na której komentarze i słowa zawsze niecierpliwie czekam! Pozdrowienia dla Ciebie i Pana Eryka!

      Usuń