środa, 6 marca 2013

Pierś z kurczaka w ziołach z serem pleśniowym

Wróciłem z basenu bardzo głodny! W lodówce czekała już na mnie zamarynowana w ziołach pierś z kurczaka. To smaczne danie bardzo łatwo przyrządzić dlatego dziś przepis na pyszną pierś z kurczaka w ziołach z serem pleśniowym.

Najpierw nacieramy pierś z kurczaka niewielką ilością soli, świeżo mielonym pieprzem, ostrą papryką w proszku, otartym oregano, bazylią, suszoną zieloną pietruszką i majerankiem. Kładziemy pierś na talerz, przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy na min. 3 godziny do lodówki.


Następnie rozgrzewamy tłuszcz na patelni, najlepiej olej rzepakowy lub masło klarowane. Gdy tłuszcz już jest gorący wkładamy na patelnie pierś z kurczaka. Wiecie dlaczego tak ważne jest dobre nagrzanie tłuszczu? Gdy położymy mięso (każde) na gorący tłuszcz naczynia w mięsie natychmiast się pozamykają dzięki czemu mięso będzie soczyste. 


Obsmażamy pierś z obu stron, następnie przykręcamy ogień, na mięso kładziemy kawałki sera pleśniowego i przykrywamy patelnię.


Gdy ser się roztopi możemy serwować pierś delektując się jej soczystością oraz serowo - ziołowym smakiem. 


Do piersi z kurczaka polecam surówki. Przepisy na surówkę z pora i ogórka kiszonego oraz na surówkę z kapusty kiszonej z tartą marchewką i kminkiem znajdziecie na moim blogu!

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz