Dziś zapraszam na przepis na pyszny sos serowy z tzw. wkładką. Jakiś czas temu miałem trochę zapasów serów i wędlin. Co prawda nie uciekały jeszcze z lodówki, ale coś trzeba było z nimi zrobić. Wpadłem więc na pomysł, żeby przetworzyć je na sos serowy. A z wędlin zrobiłem wkładkę do sosu. Całość podałem do makaronu! Makaron był dietetyczny! Niestety, tego samego nie można powiedzieć o sosie! Był kaloryczny, ale za to jaki smaczny!!!! Bajka!!! Oto przepis!
W niedużym garnku rozpuszczamy ok. 50g masła.
Do rozpuszczonego masła dodajemy ok. 50ml mleka.
Ścieramy twardy ser np. zwykły żółty lub taki długo dojrzewający. A ser pleśniowy rozdrabniamy palcami lub nożem. Sery dodajemy do garnka z rozpuszczonym masłem i mlekiem.
Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę wędlinę.
Do garnka z serami dodajemy usmażoną kiełbasę. Całość doprawiamy świeżo mielonym pieprzem, możemy dodać też odrobinę gałki muszkatołowej!
Gotujemy bardzo zdrowy i makaron orkiszowy, odcedzamy go i polewamy bardzo kalorycznym ale niezwykle smacznym sosem serowym z wkładką!
Pycha! Smacznego!
To prawie jak fondue serowe. Ciekawy przepis.
OdpowiedzUsuńJako, że lubię fondue, zrobię taki sos gdy tylko będę miała jakieś "zapasy" serów.
Pozdrawiam serdecznie:)
Witaj Lusiu! Sosik naprawdę jest smaczny! Z makaronem smakuje bajecznie :) Pozdrowienia, miłego weekendu!
UsuńPrzypuszczam. Andrzejku, Ty nie robisz niesmacznych potraw.
OdpowiedzUsuńMiłego weekendu:)
Bardzo dziękuję Lusiu za miłe słowa! Serdeczności!
Usuń