niedziela, 22 lutego 2015

Sałatka śledziowa 2

Dietetycy polecają, aby w naszym codziennym menu nie zabrakło ryb. Podobno najzdrowsze są tłuste ryby takie jak dorsz, makrela czy łosoś. Śledzie też jednak należą do ryb tłustych! Są bogatym źródłem witamin A, D, B12 i E oraz różnych minerałów m.in. potasu, żelaza, cynku, miedzi, fosforu czy jodu. Regularnie jedzone śledzie pomogą nam w obniżeniu poziomu "złego cholesterolu", podwyższeniu poziomy tego "dobrego" oraz wyregulują w naszym organizmie poziom trójglicerydów. Czy dlatego do wódeczki zwyczajowo podaje się śledzika? Pewnie coś w tym jest. Pamiętajmy jednak, że bez wódeczki też warto jeść śledzie!

Dziś zapraszam na przepis na troszkę zwariowaną ale smaczną sałatkę śledziową.

500 g śledzi moczymy przez noc w mleku, potem mleko wylewamy, a filety śledziowe przelewamy wodą. Kroimy je w kostkę lub w niewielkie paski.


Następnie kroimy w kosteczkę suszone pomidory.


Teraz drobno szatkujemy dwie małe cebulki (drobniej niż na zdjęciu!).


Kroimy w plasterki zielone oliwki.


Wszystkie składniki mieszamy w misce. Dodajemy 2-3 łyżki gęstego jogurtu.


Całość doprawiamy do smaku świeżo mielonym pieprzem oraz musztardą, która nada naszej sałatce specyficznego smaku.


Sałatka gotowa! Smacznego!

4 komentarze:

  1. Wczoraj widziałam Twój post. Dzisiaj kupiłam śledzie.
    Zamiast jogurtu dałam majonez. Wyszła pyszna sałatka.
    Jutro będzie jeszcze lepsza. Nie krzywdujemy sobie, że wyszło jej sporo.
    Uwielbiamy śledzie.
    Jestem dzisiaj padnięta. Idę do łóżeczka na górę. Może coś poczytam?
    Życzę Ci dobrej nocy:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Smacznego Wam życzę! Dobrej nocy!

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudowna sałatka. Zrobię ją znowu w przyszłym tygodniu.
    Pozdrawiam:)*

    OdpowiedzUsuń