Lato, lato, lato... A latem mamy wysyp owoców. Na rynku jest teraz mnóstwo borówki amerykańskiej. Podobnie jak w zeszłym roku, również teraz zdecydowałem się na zrobienie kilku słoików dżemu z tych pysznych owoców.
Zakupiłem 2.5 kg borówek. Najpierw trzeba je namoczyć i oczyścić. Nawet w tych paczkowanych zawsze znajdzie się jakiś listek czy brud.
Wsypujemy owoce do garnka, dodajemy 1.5 torebki substancji żelującej i całość zagotowujemy cały czas mieszając.
Gdy owoce zaczną wrzeć wsypujemy do nich 1.5 kg cukru. Znów doprowadzamy dżem do wrzenia. Cały czas mieszamy! Dżem gotujemy przez minutę i zestawiamy z gazu.Owoce mieszamy do momentu, aż zniknie piana, która powstała na wierzchu dżemu podczas gotowania. Część piany można też usunąć, ale w zasadzie powinny ją wchłonąć owoce.
Gorący dżem przekładamy do słoików, zakręcamy je mocno i na ok. godzinę stawiamy do góry dnem.Po tym czasie możemy je odwrócić, opisać i schować do spiżarni. Na poniższym zdjęciu dżem z borówek amerykańskich znajduje się w słoikach stojących zakrętką do góry, czyli normalnie. Przed nim widać dżem z jagód, a z tyłu sok :)
Smacznego!
Ja dzemy tylko robie a wcinaja inn:):):)
OdpowiedzUsuńHe he, ja moje dżemy jadam, ale dużo słoiczków wędruje do znajomych :)
UsuńWstyd się przyznać, ale nigdy nie zrobiłam żadnego dżemu :( Zawsze robiła je moja mama. Twój przepis wydaje się prosty, więc może spróbuję? Serdeczności!
OdpowiedzUsuńEeee tam, nie ma się czego wstydzić. Konieczni spróbuj zrobić taki dżem, jest przepyszny! Pozdrowienia!
Usuń