Nie powinienem się chwalić, ale ubiegłoroczne ogórki kiszone wyszły mi rewelacyjne. W tym roku również postanowiłem zrobić kilkanaście słoików. I chociaż sporo przy tym bałaganu to smak takich domowych ogórków znacząco przewyższa smak tych kupnych. No i wiem co jest w zalewie. Poza tym nie oszczędzam na koprze, chrzanie czy czosnku. Oto przepis na tegoroczne ogórki kiszone.
Składniki:
- 8 kg ogórków,
- 3 główki czosnku,
- ok. 300 gram chrzanu,
- 3 duże wiązki kopru z kwiatem,
- 4 litry wrzącej wody doprawionej 4 łyżkami stołowymi soli,
- kilka ziaren gorczycy na słoik ogórków.
Ogórki myjemy i oczyszczamy.
Chrzan i czosnek obieramy i dzielimy na kawałki.
Koper tniemy na kawałki, odcinamy kwiat (idzie do słoików w całości). Łodyżek nie wyrzucamy! Do umytych słoików wkładamy najpierw trochę kopru, czosnku i chrzanu. Następnie pionowo wkładamy ogórki, na nie znowu warstwa kopru, chrzanu i czosnku, później uzupełniamy słoik ogórkami i na wierzch znów dajemy czosnek, koper i chrzan.
Gotujemy wodę, dodajemy sól i gotową wrzącą zalewę wlewamy do słoików z ogórkami. Nastepnie słoiki zakręcamy i stawiamy na ok. godzinę do góry dnem.
Po kilku dniach ogórki będą gotowe!
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz