Sezon na ogórki trwa w najlepsze. Już trzeci rok z rzędu robię słodko - pikantne ogórki po meksykańsku. Przepis na tą wspaniałą przekąskę dostałem od moich przyjaciół z Zielonej Góry. Dziękuję Bogusiu jeszcze raz!
Jak przygotować ten przysmak?
Potrzebna na będą następujące składniki:
- 5 kg małych ogórków,
- 8 łyżek stołowych soli,
- 3 główki czosnku,
- 5 papryczek chilli albo czuszki,
- 2 szklanki octu,
- 1 szklanka białego octu winnego,
- 10 łyżek oleju,
- 1 kg cukru,
- 2 torebki mielonego ostrego chili,
- ok. 0,5 litra przegotowanej wody do rozcieńczenia zalewy.
Ogórki kroimy na ćwiartki (nie obieramy ich ze skórki). Czosnek drobno szatkujemy. Najwygodniej i najszybciej zrobicie to w szatkownicy elektrycznej. Pokrojone ogórki zasypujemy czosnkiem, solą oraz ostrą papryką. Na cały dzień odstawiamy je do lodówki (w dużym naczyniu).
Z octu, oleju, cukru i wody przygotowujemy zalewę. Należy ją zagotował i zalać nią ogórki.
Gdy zalewa wystygnie odstawiam ogórki na całą noc do lodówki.
Do umytych słoików nakładamy ogórki, dodajemy pokrojoną i oczyszczoną ostrą paprykę. Następnie zalewamy ogórki zalewą (tą samą, w której ogórki leżakowały całą noc).
Słoiki mocno zakręcamy i pasteryzujemy przez ok. 7 minut.
Ogórki po meksykańsku gotowe!
Wow Andre - takiego przepisu jak żylemy długo nie znamy- więc porywamy póki jeszcze młodzi jesteśmy - hihi
OdpowiedzUsuńdziękujemy buziaki ślę Marii z rodziną
Dziękuję bardzo Marii! Na pewno ogórki meksykańskie będą Wam smakować :) Pozdrowionka :)
UsuńCzekam na obiecany marynowany czosnek!
OdpowiedzUsuńJuż niedługo będzie Beatko! Pozdrowienia!
UsuńWitaj Andrzeju!
OdpowiedzUsuńZaciekawił mnie Twój przepis. Dlaczego? niewielka ilość octu i na dodatek winnego.
Robiłam w tamtym roku ogórki z curry. Mam prawie cały zapas. Dla nas "kwaśibory" robi się je z octem spirytusowym. Mam nadzieję, że po przyjeździe szybko się odrobię a wtedy zrobię ogórki wg. Twojego przepisu.
Pozdrawiam serdecznie:)
Witaj Lusiu! Musisz koniecznie spróbować i zrobić chociaż kilka słoiczków :) Gwarantuję, że wyjdą pyszne! Pozdrowienia!
UsuńZrobiłam ogórki w zeszłym roku i zrobiłam w tym. Są pyszne, aż sama nie wiem, czy to zaleta przepisu, czy po prostu mam takie zdolności … :)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakują. To na pewno wynik zdolności... i zaleta przepisu :-) Pozdrowienia!
UsuńZrobiłam parę słoiczków z 2 tyg. temu. Dla sprawdzenia otworzyłam w weekend i ...dziś właśnie w lodówce kolejna porcja, bo okazały się tak dobre. Jutro w słoiki ;-)
OdpowiedzUsuńCo robimy z wodą po wyjęciu ogórków z lodówki? Zlewamy ją czy mieszamy razem z zalewą ?
OdpowiedzUsuńA może przekładamy same ogórki do słoików i tylko zalewamy zalewą, a wodę zostawiamy i wylewamy ?