sobota, 15 lutego 2014

Spaghetti prawie jak carbonara

Wczoraj były Walentynki. Mimo tego, że podchodzę do tego święta dosyć neutralnie to jednak przygotowałem całkiem smaczną kolację. To spaghetti z sosem podobnym do carbonara. Zmieniłem troszkętytuł posta, bo jak się dowiedziałem od znawców kuchni włoskiej, prawdziwa carbonara jest bez śmietany i z całymi jajkami! Od razu dodam, że składniki przeze mnie opisywane wystarczą na 3 - 4 porcje, zależenie od tego czy podacie przystawkę czy nie!

Potrzebne nam będą:

- 500 g makaronu spaghetti,
- 200 g boczku,
- 8 plasterków szynki długo dojrzewającej,
- 1 duża cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 6 żółtek,
- 100 g sera długo dojrzewającego,
- 300 ml śmietany 30%,
- świeżo mielony pieprz, 
- sól,
- olej rzepakowy do smażenia.

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. W drobną kostkę kroimy też boczek, a szynkę długo dojrzewająca tniemy w kawałki.


Ser ucieramy na drobnej tarce.


Boczek podsmażamy na niewielkiej ilości oleju rzepakowego. W międzyczasie wstawiamy wodę na makaron.


Dodajemy cebulę i lekko ją szklimy. Następnie dodajemy szynkę.


Teraz czas na sos. Żółtka oddzielamy od białek. Wstawiamy makaron do gotowania.


Do żółtek dodajemy śmietanę i 3/4 sera. Oprószamy to świeżo mielonym pieprzem. Wszystko porządnie  ze sobą mieszamy. W razie potrzeby dodajemy sól.


Makaron odcedzamy i dodajemy do boczku z cebulą i szynka. Całość dokładnie mieszamy i podsmażamy przez ok. minutę na wolnym ogniu.


Na koniec dodajemy sos z żółtek, śmietany i sera. Po przelaniu go na patelnię wszystkie składniki dokładnie mieszamy i wyłączamy gaz dalej mieszając naszą carbonarę. Po przełożeniu makaronu na talerze porcje posypujemy pozostałą ilością sera.

Obiad gotowy!


Smacznego!

10 komentarzy:

  1. Ha super Anre przeinaczyłeś włoską kuchnię na polska ale i tak smakowicie wygląda dzięki pa buziaki śle i pudełka wyjeżdżają do ciebie na przyszły tydzień pappapap Mariii

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, to moja własna wersja na carbonarę :) Dzięki za pudełka, czekam na numer konta :) Przeslij mi mailem proszę :) Pozdrowienia.

      Usuń
  2. Nigdy tak nie robiłam musze spróbować bo pysznie wygląda,pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie spróbuj! jest trochę kaloryczne ale przepyszne! Pozdrowienia.

      Usuń
  3. Uwielbiam kuchnię włoską. Pasta to moja wielka słabość.
    To danie jest wspaniałe do pewnego momentu...
    Życzę Ci słonecznej i bardzo miłej niedzieli.
    Pozdrawiam bardzo serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, tak :) Śmietana! Może spróbuj bez niej. A może np. dodaj trochę oleju zamiast śmietany... Sam nie wiem... Ale spróbować można. Pozdrowienia.

      Usuń
    2. Robię taki makaron jak na "7" zdjęciu.
      Życzę miłego, słonecznego tygodnia.
      Pozdrawiam serdecznie:)

      Usuń
    3. Też pysznie :) A spróbuj kiedyś rozmieszać żółtka z serem długo dojrzewającym i dodaj do makaronu. Powinno być smaczne :) Miłego tygodnia. Pozdrowienia i serdeczności.

      Usuń
  4. Ojj mężczyźni zawsze świetnie gotują jak lubią to robić ! :) Świetny przepis ! Bedę tu częściej wpadała.
    Pozdrawiam : Patrycja (photoopassion)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj! Bardzo dziękuję za miłe słowa. Zapraszam do lektury starszych przepisów. A jak lubisz ogrody to wejdź na mój drugi blog: www.zimozielonyogrod.blogspot.com :) Pozdrowienia!

      Usuń