środa, 8 maja 2013

Makaron z pesto bazyliowym, suszonymi pomidorami i oliwkami

Dziś przepis na smaczny i prosty obiad w klimacie włoskim. To sycące danie jest szybkie w przygotowaniu. Oto przepis.

Gotujemy makaron, ilość zależy od liczby chętnych i apetytu.


Oliwki kroimy na pół, a suszone pomidory, w zalezności od wielkości plastrów na 6 lub 8 kawałków.


Przepis na pesto, a w zasadzie jego odpowiednik znajdziecie tutaj: http://gotujacyfacet.blogspot.com/2012/10/pesto-bazyliowe.html
A troszkę inny, różniący się w zasadzie wykonaniem tutaj:  http://gotujacyfacet.blogspot.com/2012/12/makaron-z-pesto-i-krewetkami.html


Pesto za każdym razem wychodzi troszkę inne. Wszystko zależy od ilości czosnku, intensywności jego smaku, ilości bazylii, soli, pieprzu i oliwy z oliwek. Oczywiście duże znaczenie ma również gatunek użytego sera długo dojrzewającego.

Możecie zrobić więcej pesto i przechowywać je w lodówce nawet przez miesiąc i dłużej.

Makaron po ugotowaniu odcedzamy, mieszamy z pesto i posypujemy oliwkami i pomidorami suszonymi.

Obiad gotowy!


Smacznego!

6 komentarzy:

  1. Smakowita prezentacja:) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie jedzenie. Zastanawiałam się co jutro zrobić na obiad.
    To danie jest świetne a co najważniejsze szybkie. Mam zamrożone pesto.
    Dziękuję za podpowiedź!!!!!!!
    Serdecznie pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj Lusiu! Smacznego, makaron naprawdę wyszedł pyszny :) Serdeczności!

      Usuń