wtorek, 14 maja 2013

Sos mięsno-pomidorowy

Ostatnio mam sporo pracy, dlatego też staram się przyrządzać sobie w ciągu dnia proste i smaczne dania, które można szybko przygotować. Dziś podzielę się z Wami przepisem na sos mięsno pomidorowy. 

Na porcję dla 2 osób potrzeba ok. 500 g mięsa mielonego, 2 średnie cebule, 500 ml sosu pomidorowego oraz przyprawy.

Najpierw obieramy cebule, kroimy je w kostkę i szklimy na niewielkiej ilości oleju rzepakowego.


Zanim cebula zacznie brązowieć dodajemy mięso mielone i dosyć dokładnie je obsmażamy.


Następnie oprószamy mięso przyprawami. Ja użyłem oregano, papryki ostrej, papryki słodkiej, niewielkiej ilości soli, pieprzu świeżo mielonego, tymianku i suszonej natki pietruszki. Lubię jak jest sporo ziół w sosie co widać na kolejnym zdjęciu.


Następnie dodajemy sos pomidorowy. Wszystko razem dokładnie mieszamy.


Redukujemy sos na wolnym ogniu. nie zapomnijcie przykryć patelni specjalną siatką, która zapobiegnie opryskaniu całej kuchni sosem.


Teraz wystarczy ugotować makaron albo ryż i obiad gotowy!

Smacznego!

6 komentarzy:

  1. Coś dla mnie danie smaczne i szybkie.
    Bardzo lubię takie jedzonko!
    Też cierpię na brak czasu.
    Serdecznie pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj Lusiu! Dziękuję za komentarz :) Mięso z szynki, więc chudziuteńkie :) I naprawdę smaczne. Pozdrowienia!

      Usuń
  2. Oj, już niedługo będzie 11000 wejść !!!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, nie myślałem, że aż tyle osób będzie zainteresowanych moim kulinarnym blogiem. Tyle jest tych blogów, a jednak ktoś tutaj zagląda :) Pozdrowienia i serdeczności :)

      Usuń
  3. Robię prawie taki sam sos :) I wszystkiego na oko - zawsze wychodzi dobry, no i można go użyć potem do różnych rzeczy.

    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj! Masz rację! Sos naprawdę jest pyszny i pasuje do wielu rzeczy :) Pozdrowienia!

      Usuń