Składniki:
- 500 g filetów z piersi indyczej (5 sztuk),
- 10 cienkich plasterków boczku,
- 5 plastrów sera żółtego,
- przyprawy (sól, pieprz świeżo mielony, odrobina oregano, bazylii i majeranku, mielona ostra papryka),
- tłuszcz do smażenia,
- odrobina masła.
Filety lekko rozbijamy (przez folię).
Następnie na rozbity filet nakładamy plaster sera oraz 2 plastry boczku. Całość doprawiamy wymienionymi wyżej przyprawami.
Zwijamy mięso z serem i boczkiem. Tak zrobione roladki obsmażamy z jednej strony, przewracamy je na drugą, spinamy wykałaczką i obsmażamy z drugiej strony.
Lekko obsmażone roladki przekładamy do naczynia żaroodpornego, na no naczynia nakładamy małe kawałki masła i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do +150 stopni przez ok. 7 minut.
Tak przygotowane roladki możemy podać z buraczkami i kluseczkami.
Coś pysznego! Smacznego!
Pół godziny temu siadłam przy komputerze a tu takie pyszności...
OdpowiedzUsuńCudowne jedzonko. Robię podobne roladki.
Dla Eryka z indyka, dla siebie z kurczaka.
Zamiast boczku daję szynkę szwarcwaldzką.
Ponieważ kocham boczuś, następnym razem roladki zrobię wg. Twojego przepisu.
Tak się składa, że oboje (z Erykiem) nie jemy żadnych kotlecików obtaczanych w tartej bułce.
Ponoć schabowy z kapustą i ziemniakami to przepyszne danie.
Pozdrawiam serdecznie:)
Witaj Lusiu! Dziękuję bardzo za miłe słowa :) Następnym razem zrobię roladki z szynką szwarcwaldzką! Boczuś tez uwielbiam :) Niestety uwielbiam też mięso i warzywa w panierce ;) Pozdrowienia i serdeczności!
Usuńuwielbaim Andre - pzryjmnij spóźnine ale szczere życzenia imieninowe ode mnie i od mej rodziny - buziole ślemy ogromne - Marii
OdpowiedzUsuńHello Marii! Bardzo dziękuję, Ja się też poopóźniałem z podziękowaniami za życzenia i dla Ciebie i dla Lusi... Nie było widać tych komentarzy :( Czy to możliwe? Pozdrowienia i serdeczności!
UsuńEch, idę coś zjeść :-) Bardzo apetycznie wyglądają Twoje roladki, dlatego zgłodniałam :-) Pozdrawiam ciepło!
OdpowiedzUsuńSmacznego :))))
Usuń