Kotlety mielone to jedno z naszych tradycyjnych dań, często serwowanych na polskich stołach. Dziś przedstawię Państwu mój przepis na pyszne i aromatyczne kotleciki. Przygotowanie nie zajmie Wam więcej niż kilkanaście minut! Nie jest to przepis "encyklopedyczny" ale na pewno każdemu będą smakować tak przygotowane kawałki mięsa mielonego!
kupujemy 500 g najwyższej jakości mielonego!
Około 10 minut wcześniej jedną kajzerkę namaczamy w mieszance mleka i śmietany 18 procentowej.
Drobno siekamy jedną dużą cebulę.
Równie drobno siekamy 2 średnie ząbki czosnku. Po posiekaniu czosnek solimy i odstawiamy na 10 minut żeby puścił sok.
Teraz mieszamy wszystkie składniki. Do całości wbijamy 1 jajko. Mieszając doprawiamy wszystko świeżo mielonym pieprzem i w razie potrzeby solą. Ja dodaję również odrobinę oregano oraz majeranku i zielonej pietruszki.
Z mięsa formujemy kulki, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na gorącym tłuszczu. Kulki na patelni delikatnie spłaszczamy.
Przyrumienione kotlety można już ze smakiem zjeść.
Życzę Wam wszystkim smacznego!
cha Andre identycznie robię - buziaki ślę Marii
OdpowiedzUsuńHe he, to muszę chyba zmienić tytuł posta :) Pozdrowienia :)
Usuńpyszności
OdpowiedzUsuńDzięki :)
UsuńWitaj Andrzejku po dłuższej przerwie.
OdpowiedzUsuńDzisiaj na obiad miałam mielone. Robię je bardzo podobnie.
Bułeczki jednak nie moczę w mleku ani śmietanie...
Też są pyszne.
Pozdrawiam Cię bardzo serdecznie:)
Witaj Lusiu! Wiem, nie jadasz śmietany :) Ale Twoja wersja też na pewno jest pyszna :) Pozdrowienia!
Usuń