niedziela, 16 listopada 2014

Kotlety mielone a la Andrzej

Kotlety mielone to jedno z naszych tradycyjnych dań, często serwowanych na polskich stołach. Dziś przedstawię Państwu mój przepis na pyszne i aromatyczne kotleciki. Przygotowanie nie zajmie Wam więcej niż kilkanaście minut! Nie jest to przepis "encyklopedyczny" ale na pewno każdemu będą smakować tak przygotowane kawałki mięsa mielonego!

kupujemy 500 g najwyższej jakości mielonego!


Około 10 minut wcześniej jedną kajzerkę namaczamy w mieszance mleka i śmietany 18 procentowej.


Drobno siekamy jedną dużą cebulę.


Równie drobno siekamy 2 średnie ząbki czosnku. Po posiekaniu czosnek solimy i odstawiamy na 10 minut żeby puścił sok.


Teraz mieszamy wszystkie składniki. Do całości wbijamy 1 jajko. Mieszając doprawiamy wszystko świeżo mielonym pieprzem i w razie potrzeby solą. Ja dodaję również odrobinę oregano oraz majeranku i zielonej pietruszki.


Z mięsa formujemy kulki, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na gorącym tłuszczu. Kulki na patelni delikatnie spłaszczamy.


Przyrumienione kotlety można już ze smakiem zjeść.


Życzę Wam wszystkim smacznego!

6 komentarzy:

  1. cha Andre identycznie robię - buziaki ślę Marii

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. He he, to muszę chyba zmienić tytuł posta :) Pozdrowienia :)

      Usuń
  2. Witaj Andrzejku po dłuższej przerwie.
    Dzisiaj na obiad miałam mielone. Robię je bardzo podobnie.
    Bułeczki jednak nie moczę w mleku ani śmietanie...
    Też są pyszne.
    Pozdrawiam Cię bardzo serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj Lusiu! Wiem, nie jadasz śmietany :) Ale Twoja wersja też na pewno jest pyszna :) Pozdrowienia!

      Usuń